Kako je propeti konj postao simbol Ferrarija?

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2018, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je "propeti konj" postao simbol Ferrarija?

Jedan od najpoznatijih amblema u savremenoj auto-industriji vodi poreklo još iz vremena kada se osnivač Ferarija trkao u automobilima marke Alfa Romeo.

Crni "propeti konj" na žutoj podlozi ukrašava "Ferrari" automobile već sedam decenija, od 1947. i prvog modela koji je napravljen u Maranelu, ali je taj simbol nastao u periodu između dva svetska >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << rata, dok je Enco Ferari učestvovao u auto-trkama za volanom modela Alfa Romea.

Budući osnivač kompanije koja danas predstavlja sinonim za supersportske automobile, posle Prvog svetskog rata bio je poznat kao uspešan vozač na trkama automobila.

Za upravljačem Alfa Romea, Enco je 1924. pobedio na trci "Coppa Acerbo" u Italiji, a 1929. osnovao je sopstveni trkački tim - "Scuderia Ferrari", čiji su se vozači uglavnom takmičili u Alfama.

Prema rečima samog Enca Ferarija, on je jednog dana upoznao roditelje pokojnog vazduhoplovnog asa iz Prvog svetskog rata, Frančeska Barake, koji su mu predložili da na svoje trkačke automobile stavi amblem "propetog konja", kao amajliju.

Ovaj simbol nalazio na grbu porodice Baraka, a tokom rata nosio ga je i Frančesko na svom avionu.

Enco je prihvatio njhovu sugestiju, ali je za podlogu izabrao žutu boju, simbol Maranela.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.