Fetel prvi put prvi u Nemačkoj

Izvor: B92, 07.Jul.2013, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fetel prvi put prvi u Nemačkoj

Vozač Red Bula Sebastijan Fetel trijumfovao je na Velikoj nagradi Nemačke, devetoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1.

Mladi Nemac je do četvrte pobede ove sezone došao na stazi "Nirburgring" u vremeneu 1:41:14.711 sata i tako prvi put slavio pred svojim navijačima.

Drugo mesto, sa sekundom zaostatka, zauzeo je vozač Lotusa Kimi Raikonen, dok je treći bio njegov timski kolega Roman Grožan.

Samo nedelju dana posle razočaranja u Velikoj Britaniji, Fetel >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je uspeo da se iskupi i dođe do 30. pobede u karijeri. Mladi Nemac je vozio odlično, ali su prvo njegov timski kolega Mark Veber, a potom i Raikonen i Grožan uspeli da ga nateraju da se pomuči da bi došao do trijumfa. Trostruki svetski šampion je takođe tako postao prvi Nemac koji je slavio na „Nirburgringu“ u okviru Velike nagrade Nemačke. Podsetimo, Mihael Šumaher je bio pobednik na toj stazi, ali kada je ona bila domaćin Velike nagrade Evrope.

Sjajnu trku imao je i dvojac Lotusa, kojem je malo falilo da bi nadmašio Fetela. Odličan je bio i Veber, koji je posle incidenta u boksu, kada mu je otpao točak, pao na poslednje mesto, a potom kroz cilj prošao kao sedmoplasirani.

S druge strane, Mercedes je ove nedelje razočarao, Luis Hamilton još od starta nije mogao da parira vozačima Red Bula. Problemi su se nastavili tokom trke, a on je morao da se zadovolji petim mestom, iza Fernanda Alonsa u Ferariju, koji je dobro vozio, ali sve do samog finiša nije uspeo da se nosi sa najboljima.

Tok trke:

Od starta je poveo Fetel, ispred Vebera, Hamiltona, Raikonena, Grožana, Mase, Rikarda i Alonsa. Mladi Nemac se lako i brzo odvojio od svog timskog kolege, ali je Veber u ranoj fazi trke bio oko sekunde iza njega, dok je Hamilton bio sekundu iza. U prvih nekoliko krugova nije bilo nikakvih promena, a tada je Masa izleteo sa staze i završio trku. Tada je na stazi istaknuta žuta zastavica, ali je trka vrlo brzo nastavljena u normalnom režimu.

Već u sedmom krugu Hamilton je otišao u boks, pošto je gubio dosta vremena u odnosu na vozače Red Bula. Austrijska ekipa je odmah reagovala i Fetel je učinio isto i uspeo je da se vrati na stazu ispred Britanca, a Veber je sledio u narednom krugu, ali su mehaničari napravili veliku grešku. Australijancu je odmah pošto je krenuo otpao točak, koji je pogodio jednog od kamermana ispred boksova, a iako je Veber stao, mehaničari su ga ’pokupili’ i uspeli da ga vrate u trku, na poslednje 21. mesto.

Alonso je tek u 13. krugu otišao u boks i vratio se na devetu poziciju. Tada je vodio Grožan, koji još nije bio u boksu, ispred Fetela, a sledili su Baton i Hilkenberg, koji takođe nisu išli po pneumatik. Francuz je u boks otišao u narednom krugu i na stazu se vratio kao trećeplasirani, a sledili su ga Hilkenberg, Hamilton, Rozberg i Raikonen, koji je ubrzo pretekao vozača Mercedesa.

Grožan je vrlo brzo uspeo da se nađe ispred Batona i nizao je najbrža vremena na stazi i tako počeo da sustiže Fetela. Rozberg je prvi put otišao u boks u 17. krugu i pao je na 15. poziciju. S druge strane, iza Hilkenberga se napravio vozić, koji su činili i Hamilton i Raikonen. Mladi vozač Zaubera je po nove pneumatike otišao u narednom krugu, pa su samo Britanac i šampion iz 2007. godine nastavili borbu, sada za četvrto mesto, a Finac je bez većih problema uspeo da izađe kao pobednik.

Četiri sekunde ispred Raikonena bio je Baton, koji je bio na starim pneumaticima, dok je Hamilton brzo gubio ritam, što je omogućilo Alonsu da mu se lako približi. Španac je odmah krenuo sa napadima, ali se vozač Mercedesa dobro branio i nije dopuštao Alonsu da se nađe ispred njega. Baton je u međuvremenu konačno otišao u boks, i poredak je tada bio: Fetel, Grožan, Raikonen, Hamilton, Alonso, ali je Britanac produžio u boks u 23. krugu i vratio se iza Španca.

U 23. krugu viđeno je drugo odustajanje, pošto je vozač Marusje Žil Bjanki zbog kvara motora morao da se parkira pored staze, a u jednom trenutku mu se i bolid zapalio. Samo nekoliko trenutaka kasnije, pošto su redari ugasili požar, bolid se sam pokrenuo i prešao preko staze i zaustavio se tek pošto je udario u nekoliko reklama, pa je na stazu izašlo bezbednosno vozilo, što je dovelo do odlazaka u boks gotovo svih vozača.

Trka je konačno nastavljena u 30. krugu, Fetel je vodio ispred Grožana, Raikonena, Alonsa, Batona, Hilkenberga, Hamiltona i Maldonada. U narednim krugovima nije bilo promena u poretku, ali su vozači Lotusa bili znatno brži od Fetela i držali su se odmah uz njega. Pravih napada nije bilo, a u tim trenucima najveću borbu vodili su Hilkenberg i Hamilton za šestu poziciju. Ipak, ona je završena u 38. krugu, kada je mladi Nemac produžio u boks.

Iako se činilo da bi Raikonen mogao i da ne ode po treći put u boks, on je otišao po nove pneumatike deset krugova pre kraja i vratio se iza Grožana. Fetelova prednost u tim trenucima je bila oko jedne i po sekunde u odnosu na Francuza, dok je Raikonen bio dve i po sekunde iza. Finac je polako sustizao svog timskog kolegu, kojem su iz boksa poručili da ne otežava Raikonenu kada krene da ga napada.

Ipak, Finac je u priliku došao tek šest krugova pre kraja, i lako je prošao pored Grožana, kojeg je Alonso počeo brzo da sustiže. U međuvremenu i razlika između Fetela i Raikonena se topila, ali je vozaču Lotusa ponestalo vremena za napad, pa je vozač Red Bula slavio prvi put na svom terenu. Na podijumu su mu se pridružili vozači Lotusa, a sledili su ih Alonso, Hamilton, Baton i Veber. Osvajače bodova kompletirali su Peres, Rozberg i Hilkenberg.

Rezultati trke za Veliku nagradu Nemačke:

1. Sebastijan Fetel (Nemačka) Red Bul 1:41:14.711

2. Kimi Raikonen (Finska) Lotus + 1.008

3. Roman Grožan (Francuska) Lotus + 5.830

4. Fernando Alonso (Španija) Ferari + 7.721

5. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes + 26.927

6. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren + 27.996

7. Mark Veber (Australija) Red Bul + 37.562

8. Serhio Peres (Meksiko) Zauber + 38.306

9. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes + 46.821

10. Niko Hilkenberg (Nemačka) Zauber + 49.892

11. Pol di Resta (Velika Britanija) Fors Indija + 53.771

12. Danijel Rikardo (Australija) Toro Roso + 56.975

13. Adrijan Zutil (Nemačka) Fors Indija + 57.738

14. Esteban Gutijeres (Meksiko) Zauber + 1:00.160

15. Pastor Maldonado (Venecuela) Vilijams + 1:01.929

16. Valteri Botas (Finska) Vilijams + jedan krug

17. Šarl Pik (Francuska) Katerhem + jedan krug

18. Gido van der Garde (Holandija) + jedan krug

19. Maks Čilton (Velika Britanija) + jedan krug

odustali:

Žan-Erik Vernj (Francuska) Toro Roso

Žil Bjanki (Francuska) Marusja

Felipe Masa (Brazil) Ferari

Generalni plasman vozača:

1. Sebastijan Fetel 157

2. Fernando Alonso 123

3. Kimi Raikonen 116

4. Luis Hamilton 99

5. Mark Veber 93

6. Niko Rozberg 84

Generalni plasman konstruktora:

1. Red Bul 250

2. Mercedes 183

3. Ferari 180

4. Lotus 157

5. Fors Indija 59

6. Meklaren 49

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.