Ferrari postaje samostalna kompanija

Izvor: Nacionalna klasa, 31.Okt.2014, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ferrari postaje samostalna kompanija

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) planira da izdvoji marku Ferrari u samostalnu kompaniju i da proda na berzi 10% njenih akcija u okviru plana o sakupljanju oko 4,7 milijardi dolara radi otplate rastućih dugova.

FCA će ponuditi akcije na prodaju u SAD, a moguće i u Evropi, a plan je da posao bude kompletiran sledeće godine, saopštila je itaijansko-američka kompanija. Prodaja ovih akcija trebalo bi da donese >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << prihod od 1,15 milijardi dolara, procenjuju anaitičari.

Kompanja će preostale akcije Ferrarija distribuisati među svojim investitorima, prenosi Auto njuz (Auto News).

"Izdvajanje Ferrarija je tržišna novost kojoj su se investitori nadali. Fiat stavlja na tržište svoj dragulj", izjavio je Vinćenco Longo (Vincenzo Longo), strateg kompanije IG markets iz Milana.

Prema planu FCA, 80 odsto akcija Ferrarija biće distribuisano među sadašnjim akcionarima FCA, a još 10% biće ponuđeno javnosti. Pjero Ferrari (Piero Ferrari), sin osnivača kompanije Enca Ferrarija (Enzo Ferrari), zadržaće sadašnji vlasnički paket od 10%.

Upravni odbor FCA sastao se prvi put u novom sedištu kompaije u Londonu radi razmatranja finansijskih potreba radi realizacije ekspanzionog plana vrednog 48 milijardi EUR do 2018. godine. Pretvaranjem Jeepa i Alfa Romea u globalne marke kompanija namerava da poveća neto prihod pet puta, na oko pet milijardi EUR.

Iako je direktor FCA Serđo Markione (Sergio Marchionne) rekao da kompanija ne mora da sakuplja novac za ostvarivanje ovog plana, veliki dugovi čine FCA osetljivim na nestabilnost ključnih tržišta, poput Brazila i Evrope.
Pogledaj vesti o: Fiat,   Chrysler

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.