Hrana skuplja a razloga nema

Izvor: B92, 26.Dec.2012, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrana skuplja a razloga nema

Beograd -- Uzalud svi u Srbiji željno očekuju da cene namirnica počnu da padaju.

A nije da nema razloga za to: dinar je za šest odsto jači nego letos, litar goriva vredi čak pet dinara manje nego u avgustu, prisutan je pad prometa koji u slučaju pojedinih artikala iznosi i 60 odsto.

Od Božića su na snazi novi, viši cenovnici pića, slatkiša, zimnice...Povećanje cena biće od sedam do 15 odsto. I sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pijaca stižu slične najave. Krompir je, već sada, po ceni skoro sustigao uvoznu pomorandžu, a skuplje ćemo, čim dočekamo Novu godinu, plaćati i sav zeleniš, kao i domaće i uvozno voće, pišu Novosti.

Ipak, iako ne postoje ekonomski razlozi za poskupljenja, najave novih cenovnika za Novu godinu pristižu. Ne pomaže ni spuštanje carina i posebnih nameta na uvoz proizvoda iz EU. Očigledno je da će ta mera, kroz manju prodaju, ozbiljno koštati domaće proizvođače, ali i da neće pomoći ovdašnjim kupcima da pazare jeftinije.

Od Božića su na snazi novi, viši cenovnici pića, slatkiša, zimnice...Povećanje cena biće od sedam do 15 odsto. I sa pijaca stižu slične najave. Krompir je, već sada, po ceni skoro sustigao uvoznu pomorandžu, a skuplje ćemo, čim dočekamo Novu godinu, plaćati i sav zeleniš, kao i domaće i uvozno voće.

"Rast cena u dinarima posledica je liberalnije monetarne politike. Sa inflacijom koja proteklih deset godina prosečno iznosi deset odsto centralna banka se može izboriti. Posledice bi bile kratkoročne, kroz smanjenje privredne aktivnosti, jer bi zaduživanje bilo skupo, a i nezaposlenost bi porasla. Na duži rok, takva borba sa inflacijom bi se isplatila, jer za privredu jedne zemlje stabilnost valute je veoma važna. U takvim okolnostima i srpska privreda bi bila fleksibilnija. Kupci, kroz manji promet, ipak kažnjavaju trgovce. Prosečan pad prometa na godišnjem nivou iznosi deset odsto, mada trgovci nezvanično priznaju i da je taj pad mnogo veći - 25 odsto", kaže Aleksandar Stevanović, ekonomista.

Konačan model socijalne korpe, koja bi obuhvatala osnovne životne namirnice po pristupačnim cenama za najugroženije, biće završen tvrdi ministar Ljajić za dva meseca.

"Razgovaramo sa proizvođačima i trgovcima i najbolji način je da to bude na dobrovoljnoj osnovi", otkriva ministar Ljajić.

Dolazak švedskog proizvođača nameštaja ”Ikea” na tržiše Srbije može da se očekuje krajem 2013. godine, a nemačkog trgovinskog lanca ”Lidl” krajem 2014 . Do kraja naredne godine moguće je da se otvori prva robna kuća ”Ikee” u Beogradu, dok se završi formalno-pravna procedura.

”Lidl” je kupio šest lokacija u našoj zemlji, a potrebno im je još devet. Tako će nemački trgovinski lanac otvoriti svoje objkete u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Valjevu, kao i u Nišu.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cene i dalje rastu

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Dec.2012, 00:30

Iako kurs evra miruje, gorivo je jeftinije, padaju carine i nameti za uvoz, u trgovine pristižu novi cenovnici pa će tako nove cene nekih namirnica, više od sedam do 15 odsto, važiti posle božićnih praznika.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.