GORIVO PONOVO POSKUPLJUJE: Barel nafte skočio, Crnogorci već digli cene, šta čeka vozače u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jun.2021, 08:23

GORIVO PONOVO POSKUPLJUJE: Barel nafte skočio, Crnogorci već digli cene, šta čeka vozače u Srbiji

U toku protekle nedelje dogodio se skok od 72,86 dolara, koliko je Brent iznosio u ponedeljak, do 74,39 u sredu, da bi se u petak ponovo vratio na 72,73 dolara.

Cena sirove severnomorske nafte u poslednje dve nedelje skočile su za više od 2 dolara po barelu, na šta je u okruženju već reagovala Crna Gora, koja od danas na pumpama ima korigovane cene naftnih derivata. Sagovornici medija objašnjavaju na koji način bi ove promene na svetskom tržištu nafte mogle da se reflektuju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na budžet vozača u Srbiji i šta možemo do kraja godine da očekujemo.

Severnomorska nafta Brent, koja je pre tačno godinu dana koštala je 43 dolara po barelu, danas je čak za 70 odsto skuplji. Značajan skok vrednosti ove sirove nafte desio se i u poslednje tri nedelje, pa je tako Brent u ponedeljak 1. juna maja koštao 70,25 dolara, 7. juna 71,49 dolara, dok danas vredi 73,55 dolara.

U Crnoj Gori su na to već reagovali, pa će od danas, u narednih 15 dana, u ovoj zemlji za po dva centa biti skuplji benzin BMB 98, BMB 95 i lož ulje, dok će dizel biti skuplji tri centa.

Predsednik Nadzornog odbora kompanije Nafta A.D. i počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković objašnjava da u zemljama u okruženju, poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, gde država određuje maksimalnu maloprodajnu cenu goriva ona menja na 15 dana.

U Srbiji se, međutim, cene formiraju slobodno, pa se odluka o tome razlikuje od kompanije do kompanije.

- Ako trend povećanja vrednosti sirove nafte traje neko vreme ono će se odraziti i na maloprodajnu vrednost goriva na pumpama u Srbiji, ali do promene ne bi trebalo da dođe ukoliko je u pitanju trenutno povećanje i u narednih nekoliko dana dođe do smanjenja cene - kaže Atanacković.

Objašnjava da se cena sirove nafte na berzi na tržište odražava tek za dva meseca, jer je u pitanju cena po kojoj se u tom trenutku ugovaraju količine za isporuku ne kraću od dva meseca.

- To znači da će ono što se sada ugovara biti isporučeno tek krajem avgusta. Cene svakako idu pre toga, ali ne očekujem da se one sada povećaju - kaže Atanacković.

Kako prenosi Financial Times, vodeći svetski trgovci naftom i američka investiciona banka Goldman Sax procenjuju da bi do kraja ove godine cena barela mogla dostići vrednost od 100 dolara.

Na pitanje šta misli o tom predviđanju, Atanacković kaže da tako nešto nije nemoguće, ali da sam tako nešto ne ne očekuje.

- Berza sirove nafte jedna od najnepredvidivijih – na nju utiče i politika proizvođača i trgovaca i međunarodna politika. Teško je to predvideti ali ne verujem da će dostići veću cenu od 80, 85 dolara po barelu. Mislim da ne treba biti paničan - poručuje.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Barel nafte iznad 75 dolara

Izvor: Capital.ba, 22.Jun.2021

LONDON – Cijena nafte danas je nakratko premašila 75 dolara za barel prvi put od aprila 2019. godine, u vrijeme kada OPEK i ostali izvoznici počinju razgovore o povećanju proizvodnje ovog energenta. Foto: Depositphotos Barel brent nafte je do podneva pojeftinio za 45 centi sa cijene od 75 dolara...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.