Dogovor će skupo koštati: Radnici Fijat-Krajslera prete štrajkom

Izvor: B92, 19.Nov.2019, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor će skupo koštati: Radnici "Fijat-Krajslera" prete štrajkom

Detroit -- Sindikat radnika auto-industrije u SAD je počeo cenkanje s "Fijat-Krajslerom" o novom sporazumu, uz mogućnost štrajka protiv tog proizvođača u Detroitu.

Radnici su prošle nedelje potvrdili ugovor s "Fordom", a sa "Dženeral motorsom" (GM) tek posle četrdesetodnevnog štrajka 49.000 zaposlenih koji su prošlog meseca sasvim zaustavili tu kompaniju.

Analitičari auto-industrije kažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će dogovor sa sindikatima koštati "Fijat-Krajsler" mnogo skuplje nego što je koštao "Ford" i GM.

Direktor "Fijat-Krajslera" Majk Menli je nedavno nagovestio da njegova kompanija nerado sledi obrazac ugovora kakve je sindikat postigao s kompanijama "Ford" i GM, ali sindikat očekuje upravo suprotno: da FCA prihvati isto što i GM i "Ford".

Sindikat auto-radnika je saopštio da očekuje "pravičan, uravnotežen i primeran ugovor jer je FCA profitabilna kompanija", kako je navedeno u izjavi.

Dogovor s "Fordom" i GM-om daje radnicima primljenim na posao posle 2007. godine takvo povećanje plata da za četiri godine i oni mogu da dostignu najveće plate koje se daju ranije zaposlenim proizvodnim radnicima. Njima se sada daju niže plate nego zaposlenima pre toga, iako rade iste poslove. Razlog tome je što radnici angažovani pre 2007. dobijaju mešavinu godišnjih povećanja plata i paušalnog iznosa plate.

Takođe, radnicima na određeno vreme novi sporazum omogućava da dođu do trajnog zaposlenja u roku od tri godine.

Kristin Džiček, potpredsednica Centra za istraživanje autoindustrije u Mičigenu, rekla je da štrajk protiv FCA zavisi od toga koliko je "Fijat-Krajsler" spreman da sledi primer koji su postavili "Ford" i GM.

Iako je od 2016. godine "Fijat-Krajsler" objavio da je imao više od 10 milijardi dolara neto dobiti, uglavnom od zarade u Severnoj Americi, njegovi radnici su imali manje prihode od konkurenata u Detroitu.

Pregovore sa sindikatima komplikuje i sporazum "Fijat-Krajslera" s francuskim "PSA Pežoom", jer će tom novom grupacijom upravljati francuski deo konglomerata.

Sa suprotne, sindikalne strane, pregovore komplikuje to što je i dalje u toku istraga saveznih vlasti SAD protiv dela rukovodstva sindikata auto-industrije UAW, optuženih za primanje mita i pronevere i to upravo u "Fijat-Krajsleru", što je obelodanjeno još 2017. godine.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.