Cena gasa u Evropi prvi put u istoriji premašila hiljadu dolara

Izvor: Vostok.rs, 28.Sep.2021, 11:08

Cena gasa u Evropi prvi put u istoriji premašila hiljadu dolara

Cena gasa na evropskom tržištu fjučersa na otvaranju trgovanja prvi put u istoriji premašila je hiljadu dolara za hiljadu kubnih metara, sledi iz podataka "ICE fjučers". Fjučersi na holandskom TTF indeksu (najlikvidnije evropsko čvorište) počeli su od 992 dolara i do 10:10 po moskovskom vremenu dostigli istorijski maksimum od skoro 1030 dolara, prenose RIA Novosti.
Prethodni rekord zabeležen je 15. septembra. Tada je cena za hiljadu kubnih metara porasla na 963,9 dolara. Cena goriva u Evropi poslednjih nedelja skočila je više od jedan i po put - 1. septembra se gasom trgovalo po 614 dolara za hiljadu kubnih metara. Analitičari smatraju da je to zbog zabrinutosti oko moguće nestašice zbog male popunjenosti evropskih skladišta gasa. Osim toga, povećana potražnja bila je uzrokovana ekonomskim oporavkom i vremenskim faktorima.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.