Izvor: RTS, 17.Jan.2021, 14:09

Šta za fabriku Kragujevcu znači spajanje dva automobilska giganta

Spajanje kompanije "Fijat Krajsler automobili" i "Pežo Sitroen grupe" i formalno-pravno je završeno u subotu. Iz "Fijatove" fabrike u Kragujevcu pozdravljaju spajanje i očekuju da će im doneti više posla i novi model.
Tako su italijansko-američki i francuski proizvođači automobila, prerasli u multinacionalnu kompaniju pod imenom "Stelantis". Obe kompanije od spajanja očekuju nove >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << perspektive daljeg razvoja. 

Spajanjem "Fijat Krajsler automobila" i "Pežo Sitroen grupe" svakako se otvara novo poglavlje u oblasti auto-industrije. Dva automobilska giganta nastavljaju da voze zajedno pod zajedničkim imenom – "Stelantis".
Pod istim krovom sada je 14 brendova automobila, a sedište nove kompanije je u Holandiji.
Kompanije su u decembru 2019. godine potpisale sporazum o stvaranju četvrtog najvećeg proizvođača na svetu. Evropska unija je krajem decembra odobrila spajanje dve kompanije, a svoje "da" udruživanju rekli su i akcionari.
Inače, samo "Fijat Krajsler automobili" zapšljavaju oko 200.000 radnika širom sveta. Među njima je i oko 2.500 zaposlenih u kragujevačkoj fabrici.
U sindikatu pozdravljaju spajanje i očekuju da će im doneti više posla, veću uposlenost kapaciteta i pre svega novi model automobila – to bi, prema nekim najavama, moglo da bude 2022. godine.
"Fijat 500L" u kragujevačkj fabrici proizvodi se od 2012. godine. Potražnja za njim iz godine u godinu opada, a samim tim i proizvodnja.
Fabrika u Kragujevcu jedna je od najmodernijih u Evropi, sa kapacitetom od 400 vozila dnevno i početak proizvodnje novog modela bio bi od velikog značaja za ekonomiju cele zemlje.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Spajanje kompanija Pežo i Fijat Krajsler povoljna okolnost po kragujevačku fabriku automobila

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2021

Spajanje kompanija Pežo i Fijat Krajsler automobili je veoma povoljna okolnost po kragujevačku fabriku automobila i verujem da će u preraspodeli poslova u okviru novoformirane kompanije Stelantis i ona dobiti svoju srećnu zvezdu, odnosno potpuno nov, atraktivan model, rekao je FoNetu stručnjak za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.