Protesti urodili plodom; Odlaže se povećanje poreza na gorivo

Izvor: B92, 27.Nov.2018, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti urodili plodom; Odlaže se povećanje poreza na gorivo

Pariz -- Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će biti usporeno smanjenje udela enegije dobijene iz nuklearki u odnosu na ranije najavljeni tempo smanjenja.

Zbog svakodnevnih protesta stanovništva protiv visokih cena goriva, Makron je rekao da će Francuska zatvoriti 14 nuklearnih reaktora do 2035. godine od ukupno 58 koji su sada u funkciji, prenela je agencija AP.

Francuski predsednik je rekao da će se u zemlji smanjiti udeo energije iz nuklearki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na 50 odsto do 2035. godine, što je odlaganje u poređenju sa 2025. godinom, što je bio cilj koji je postavio njegov prethodnik Fransoa Oland.

Makron je obećao da će vlada pronaći način da odloži povećanje poreza na gorivo tokom perioda kada svetske cene nafte rastu.

Da bi umirio demonstrante, Makron je predložio tromesečne konsultacije sa udruženjima i aktivistima, uključujući i takozvane "žute prsluke", koji su vodili proteste poslednjih dana, da bi se pronašao najbolji način rešavanja rasta cene energije.

Francuska zavisi od nuklearne energije mnogo više nego druge zemlje.

Skoro tri četvrtine svoje struje Francuska dobija iz 19 nuklearnih elektrana.

Najmanje dve osobe su poginule, a na stotine je povređeno u protestima od 17. novembra.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Protesti urodili plodom; Odlaže se povećanje poreza na gorivo

Izvor: Capital.ba, 28.Nov.2018, 09:30

PARIZ, Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da će biti usporeno smanjenje udjela enegije dobijene iz nuklearki u odnosu na ranije najavljeni tempo smanjenja. Zbog svakodnevnih protesta stanovništva protiv visokih cijena goriva, Makron je rekao da će Francuska zatvoriti 14 nuklearnih reaktora...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.