Makron: Francuska gasi 14 nuklearki do 2035. godine

Izvor: RTS, 27.Nov.2018, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makron: Francuska gasi 14 nuklearki do 2035. godine

Francuski predsednik Emanual Makron najavio je da će Francuska do 2035. godine zatvoriti 14 od 58 nuklearnih elektrana, javlja AP.
Emanual Makron je rekao da će država sporije nego što je ranije najavljeno smanjivati količinu energije koju proizvede iz nuklearnih postrojenja.

Povodom sve izraženijeg nezadovoljstva zbog visokih cena energije, Makron je rekao da će Francuska od sada ugasiti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 14 nuklearnih reaktora do 2035. godine.
Francuska će ograničiti količinu struje koju proizvede iz nuklearnih postrojenja na 50 posto do 2035. godine, što je kašnjenje u poređenju sa ranijim ciljem da to bude urađeno do 2025. godine, koji je najavio Makronov prethodnik Fransoa Olan.
Francuska više zavisi od nuklearne energije nego ostale države jer oko tri četvrtine struje proizvodi u 19 nuklearnih postrojenja, navodi AP.
Francuski šef države najavio je da će umesto struje iz nuklearki razvijati izvore obnovljive energije, naglasivši da je jedan od prioriteta Francuske da iz svoje ekonomije izbacuje goriva koja doprinose globalnom zagrevanju, navodi AP.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Protesti urodili plodom; Odlaže se povećanje poreza na gorivo

Izvor: B92, 27.Nov.2018

Pariz -- Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da će biti usporeno smanjenje udela enegije dobijene iz nuklearki u odnosu na ranije najavljeni tempo smanjenja...Zbog svakodnevnih protesta stanovništva protiv visokih cena goriva, Makron je rekao da će Francuska zatvoriti 14 nuklearnih reaktora...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.