Od plate nema ni za tanjir

Izvor: TvojPortal.com, 29.Maj.2012, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od plate nema ni za tanjir

Izvor:novosti.rs Hrana i gorivo za godinu dana poskupeli i do 25 odsto, a evro jači za 16,3 odsto. Za osnovne namirnice i račune 70 odsto porodičnog budžeta. Novi računi za komunalije.SVAKODNEVNO poskupljuju hrana i gorivo, a evro kao da nema kočnice. S druge strane, korpe u trgovinama su sve lakše. Pritisak na proizvođače je jak, pa ni skroman promet više nije prepreka za podizanje cena. Još jedan udarac na budžet domaćinstva u Srbiji, što se ovih dana i glasno najavljuje, biće i >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << poskupljenje struje, grejanja i drugih komunalnih usluga - od jeseni.


Poređenje plata i potrošačke korpe sada i pre četiri godine, pokazuje da je standard građana Srbije pao na niske grane. U maju 2008. godine prosečna zarada bila je teška 33.058 dinara, i vredela je 429 evra. Prosečna plata ove godine iznosila je 40.000 dinara, s kojom može da se kupi oko 350 evra. Sa prosekom smo pre četiri godine mogli da podmirimo troškove potrošačke korpe, a sada su nam potrebne barem dve zarade.Zbog besparice, na hrani već štedimo, ali na brojnim računima nećemo moći. Više puta najavljivano poskupljenje komunalija od septembra, dodatno će "istopiti" porodična primanja. Na trpezu trošimo više od 40 odsto porodičnih priliva, a za razne račune odvajamo gotovo trećinu. Usluge stanovanja, struja, gas, voda, prevoz i komunikacije odnesu mesečno čak 27 odsto prihoda u domaćinstvu. Prosečan račun za stan od 50 kvadrata 2008. bio je 3.000 dinara, a sada je duplo više. Isto je i sa troškovima za struju.Gorivo je u proteklih godinu dana poskupelo, u zavisnosti od vrste, između 10 i 25 odsto. Najviše je poskupeo tečni naftni gas, koji je prošle godine, krajem maja, koštao u proseku 63,8 dinara za litar. Ovih dana se "ustalio" na 79,90 dinara za litar i skuplji je za 16,10 dinara po litru, odnosno 25 odsto.

Rast evra već se odrazio i na cene uvozne i domaće robe u trgovinama. Proteklih dana, pored poskupljenja mleka i jogurta od dinar do dva po pakovanju, pojedinih mesnih prerađevina, voćnih napitaka i deterdženata, najavljeno je početkom juna novo povećanje cena kućne i lične hemije, kozmetike, pojedinih namaza i začina. Dugotrajno mleko "moja kravica" od 2,8 odsto mlečne masti skuplje je za jedan do dva odsto, isto kao i pojedine vrste jogurta. Mleko je skuplje za oko dinar i košta 86, a jogurti su poskupeli za oko dva dinara i sada su od 82 do 84 dinara, zavisno od kategorije. Jogurt bez laktoze prodaje se po ceni od 98 dinara.

- Ukoliko evro nastavi da raste, ovo neće biti poslednje povećanje cena mleka i mlečnih prerađevina, jer to u velikoj meri utiče na poskupljenje ambalaže - kažu vodeći proizvođači mleka.

Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.