Ne brinu o cenama: Pun rezervoar - 19 evra

Izvor: B92, 14.Feb.2022, 17:02

Ne brinu o cenama: Pun rezervoar - 19 evra

Dubai -- U toku oštre energetske krize u svetu i velikog skoka cene naftnih derivata, građani Ujedinjenih Arapskih Emirata imaju privilegiju da ne brinu o ceni goriva.

Ona u Dubaiju po litru iznosi nešto više od 70 dinara.

Na jednoj pumpi u Dubaiju, na trasi najatraktivnijeg auto-puta Šeika Zajeda, u razgovoru sa ekipom Tanjuga, vozači priznaju da ni ne prate cene goriva, već samo dopunjuju svoje rezervoare.

Žitelji Dubaija imaju visok životni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << standard, tako da i ne čudi njihova nezainteresovanost za, kako kažu, male oscijalacije u ceni.

U Dubaiju se automobili uglavnom voze na benzin, koji se prodaje u dve varijante: specijal (95 oktana) i super (98 oktana), koji iznose oko 2,8 dirhama, dok je cena dizela po litru skoro tri dirhama.

Inače, za jedan dolar se na menjačnicama, sa uračunatom provizijom, dobija oko 3,5 dirhama i oko četiri za jedan evro.

Cene naftnih derivata ograničene, a sada je poznato i do kada će tako biti

Jedan stanovnik Dubaija kaže da, kada stane na pumpu i ne gleda u cenu, već samo napuni rezervoar do kraja.

"Standardna je cena i za moj auto je pun rezervoar oko 80 dirhama (19,2 evra), što mi odgovara, tako da i ne proveravam cenu", rekao je on i dodao da, ipak, cena u poslednjem periodu ide malo na gore, kao što se blago povećavaju i ostale cene.

Drugi vozač, takođe, kaže da su promene male i da za njega to ne predstavlja nikakvu razliku, ali da primećuje da se cena, ipak, malo povećava.

"Gorivo je jeftino i mogu da ga priuštim svaki dan", dodao je on.

Sagovornik čiji automobil koristi benzin i koji, kaže, svaki dan vozi, priznaje da ni ne zna koja je tačno bila cena, iako je upravo natočio gorivo.

Dubai je postao najmoderniji grad, globalni trgovinski i poslovni centar, iako na svojoj teritoriji ima desetostruko manju proizvodnju nafte od susednog Abu Dabija, dok preostalih pet emirata gotovo da nemaju naftu.

UAE proizvode u proseku tri miliona barela nafte i derivata dnevno i imaju rezerve nafte od 100 milijardi barela.

Cene rastu - Evropa na nogama

Tako se otprilike 30 odsto BDP-a zemlje direktno zasniva na proizvodnji nafte i gasa, koja doprinosi skoro 13 odsto vrednosti njenog ukupnog izvoza.

Rezerve nafte u Emiratima su, prema nekim procenama, šeste po veličini u svetu, a po rezervama prirodnog gasa UAE su na sedmom mestu.

Prosečna plata u Dubaiju je, prema ranijim podacima, premašila 2.500 evra, a njegovi žitelji kažu da sve zavisi od profesije i da je sada možda i viša, pošto tu radi veliki broj stranaca koji su veoma dobro plaćeni.

Zbog toga se u Dubajiu voze moderni automobili i retko ko koristi javni gradski prevoz, uglavnom radnici, pre svega iz Indije, Filipina i drugih azijskih zemalja.

Taksi je prilično povoljan vid prevoza, sa startnom cenom od pet dirhama (1,2 evra).

Na primer, razdaljina u gradskom jezgru Dubaija od 30-ak kilometara košta oko 15 evra, u zavisnosti od gužve.

Cene metroa su još povoljnije, a sa metro kartom na kojoj, na primer, ima 50 dirhama, može se obaviti 10 vožnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.