Kamiondžije u sredu na dva sata blokiraju pojedine granične prelaze

Izvor: Radio 021, 30.Sep.2018, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamiondžije u sredu na dva sata blokiraju pojedine granične prelaze

Poslovno udruženje Međunarodni transport zatvoriće u sredu, 3. oktobra nekoliko graničnih prelaza na dva sata u znak protesta zbog visoke cene goriva koje prevoznici plaćaju, a da im nije omogućen povraćaj dela akcize.

Oni će protestovati i zbog predugog zadržavanja na graničnim prelazima pri čemu su prinuđeni da privatnim parkiralištima, plaćaju čekanje na carinski postupak. Kako je rečeno za list "Danas", obaveštenje o blokadi prelaza poslata su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << carinskim ispostavama u Vršcu, Šidu i Preševu, jer predstavnici Ministarstva finansija, kada su se posle višemesečnih molbi sastali sa prevoznicima, nisu imali odgovor ni na jedan od njihovih zahteva.

"Nigde u inostranstvu ne naplaćuje se parking vozilima koja se nalaze u carinskom postupku. To je kod nas, međutim, uzelo razmere zbog kojih smo pre nekoliko meseci Tužilaštvu i Agenciji za borbu protiv korupcije podneli krivičnu prijavu protiv firme Bas logistics, direktora Uprave carina i šefa carinske ispostave u Vršcu. Naime, to preduzeće osnovano je 1. decembra, do 3. januara je uspelo da pored prelaza Vatin kod Vršca naspe jednu njivu tucanikom, postavi dve kapije i kontejner i to proglasi privatnim parkingom. Istovremeno, carina je preglede nastavila da obavlja na terminalu kao i ranije, ali sada potvrdu o prelasku u zemlju i pregledane papire službenik vozaču uručuje isključivo na placu Bas logisticsa, gde za parkiranje vozila mora da se plati 1.600 dinara", kaže za "Danas" predsednik udruženja Neđo Mandić i dodaje da im ishod te prijave još nije poznat.

On ukazuje da to nije jedini primer, jer je i sam, kao prevoznik, 2008. godine opremio jedan parking sa 50 mesta, izgradio šaltere za službenike i predao vozačima i carini na besplatno korišćenje, ali je ona svoje osoblje 2014. povukla na lokaciju Luke Novi Sad uz tvrdnju da će usluge biti besplatne. Ipak, posle mesec dana usluga parkiranja počela je da se naplaćuje.

"Prevoznici su ogorčeni i zbog cena goriva, koje su u odnosu na prošlu godinu podignute za 20 do 30 dinara po litru. Očekivalo se prvo da će zbog pada cena nafte na svetskom tržištu gorivo i ovde da pojeftini, takva su obećanja stizala iz najužeg vrha zemlje, ali se to nije desilo. Naprotiv, malo-malo, pa poskupi. Naša delatnost je izvozna, i to podizanje cena pri gotovo fiksnom kursu sve više opterećuje poslovanje", kaže Mandić.

On objašnjava da od svakog nasutog rezervoara, koji ima zapreminu od hiljadu do 1.300 litara, 500 evra ide državi na ime poreza i akcize, iako je reč o usluzi prevoza domaće robe za strano tržište. U Crnoj Gori, prevoznicima se vraća 18 evrocenti po litru, dok bosanske privrednike u ovoj grani litar goriva košta 85 centi, Turke čak 55, kaže sagovornik beogradskog lista.

Dodaje da zbog toga sve više domaćih privrednika deo delatnosti seli u zemlje iz okruženja, najčešće Sloveniju, koja je u Evropskoj uniji, pa za vozila koja tamo registruju, osim nižih troškova nema ni ograničenja poput prevozničkih dozvola koje srpski prevoznici moraju da imaju.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prevoznici odlaze iz Srbije

Izvor: Kamatica.com, 01.Okt.2018, 00:00

Poslovno udruženje Međunarodni transport zatvoriće 3. oktobra više graničnih prelaza na 2 sata u znak protesta zbog visoke cene goriva koje prevoznici plaćaju, a da im nije omogućen povraćaj dela akcize..

Nastavak na Kamatica.com...

"Reket - naterali su nas da svratimo na parking zbog 1.600 RSD" VIDEO

Izvor: B92, 01.Okt.2018

Prevoznici u Srbiji obezbeđuju milijardu evra prihoda i ukoliko niko ne bude pokušao da reši neke od njihovih problema, radikalizovaće protest...To je u Jutarnjem programu TV Prva rekao Neđo Mandić, predsednik Udruženja "Međunarodni transport" najavljujući da će kamiondžije u sredu blokirati...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.