Reket - naterali su nas da svratimo na parking zbog 1.600 RSD VIDEO

Izvor: B92, 01.Okt.2018, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Reket - naterali su nas da svratimo na parking zbog 1.600 RSD" VIDEO

Prevoznici u Srbiji obezbeđuju milijardu evra prihoda i ukoliko niko ne bude pokušao da reši neke od njihovih problema, radikalizovaće protest.

To je u Jutarnjem programu TV Prva rekao Neđo Mandić, predsednik Udruženja "Međunarodni transport" najavljujući da će kamiondžije u sredu blokirati nekoliko graničnih prelaza na dva sata u znak protesta zbog visoke cene goriva koje prevoznici plaćaju, a da im >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije omogućen povraćaj dela akcize.

Kako je rekao, protest će biti održan na dva sata, i zasad su se dogovorili da „neće smetati građanima“.

Mandić upozorava da ukoliko se ne pokuša rad na rešavanju njihovih problema, dobiće nelojalnu konkurenciju iz Turske i susednih zemalja, jer oni dolaze, navodi, s jeftinijim prevozom jer "to njima njihove države obezbeđuju“.

"Mi smo predložili niz mera, i imali već sastanke u ministarstvu, a ova blokada je više usmerena protiv plaćanja terminala na granici. Ovo je delatnost koja obezbeđujje miliajrdu evra prihoda, a niko da pokuša da nam se obrati“, kaže Mandić.

Prema njegovim rečima, protest će trajati dva sata.

"Sve što se proizvede u ovoj zemlji neko mora da preveze i za tu uslugu potroši gorivo i unese devize, a sliće se iz svakog rezervoara, izračunajte koliko, dosta u budžet. Ukoliko to ne budemo mi prevozili, ta akzica će ostati u Makedoniji i drugim zemljama“, ističe Mandić.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije objašnjava da prevoznici i malprodaja nemaju istu cenu goriva. Kada je reč o akcizi, dodaje, države kreiraju tu cenu kroz svoju ekonomsku politku.

"Kod nas je jedino ta praksa da ukoliko nedostaje para u budžetu, da se pomeri na akcizu“, kaže on.

Podseća da postoji evropska direktiva koja je propisala minimalne akcize.

Međutim, Mićović kaže da država mora i da spreči zloupotrebu, jer se mnogi onda pojavljuju kao prodavci.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.