Izvor: Radio 021, 11.Nov.2018, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade Bugara negoduje zbog visoke cene goriva

Hiljade Bugara demonstrirale su širom zemlje zbog visoke cene goriva, a u dvadesetak gradova i na glavnim autoputevima zaustavljen je saobraćaj.

U Sofiji se oko 1.000 ljudi okupilo ispred sedišta vlade uzvikujući "Ostavke", "Đubrad". Oni su se prošetali centrom grada i blokirali saobraćaj na nekoliko glavnih raskrsnica.

"Kako kod nas mogu da prodaju beznin po istoj ceni kao u Španiji i Luksemburgu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kad smo mi najsiromašnija zemlja u Evropskoj uniji", rekao je taksista Ivan Najdenov.

Benzin i dizel koštali su danas oko 2,40 leva (1,2 evra) i stoje na tome oko nedelju dana. Cena goriva porasla je pet odsto od avgusta do oktobra, što su s teškoćom primili Bugari, čija prosečna plata je oko 575 evra.

Okršaji između demonstranata i policije izbili su u Burgasu na Crnom moru gde su se dugački kilometri vozila formirali na ulazu blokirani vozilima demonstranata, javlja javni radio BNR.

Tri autoputa i brojni drugi putevi satima su bili zatvoreni i zaustavljen saobraćaj na jugozapadu ka Grčkoj i na jugu ka Turskoj i ka severu zemlje. Jedan poslanik vladajuće većine Emil Dimitrov je optužio socijalističku opoziciju da je iza demonstracija organizovanih preko društvenih mreža. Vlada navodi da Bugarska ima jedan od najnižih poreza na gorive u EU.

Demonstranti međutim ukazuju na takoreći monopol ruske kompanije Lukoil koja ima jedinu bugarsku rafineriju i kontroliše skladišta nafte, što joj omogućuje da određuje cene pre poreza.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Protest u Bugarskoj zbog cena goriva i poreza

Izvor: RTS, 11.Nov.2018

Hiljade Bugara blokiralo je važne saobraćajnice i puteve u toj zemlji u znak protesta zbog povećanja cena goriva, poreza na starije automobile i očekivanog poskupljanja premija osiguranja za automobile. . Više od 2.000...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.