Gorivo i dalje po staroj ceni

Izvor: Blic, 17.Maj.2010, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gorivo i dalje po staroj ceni

Iako je osmo poskupljenje goriva u ovoj godini zvanično dozvoljeno u noći između petka i subote, većina pumpadžija nije podigla cene. Dokle će tako biti zavisi od velikih igrača. Sve oči su uprte u Naftnu industriju Srbije i njihove poteze oko promene cenovnika. Još nije kasno da napunite rezervoar po nižoj ceni

U ovoj kompaniji, međutim, još ne mogu da kažu kada će nova korekcija biti izvršena i za koliko. S druge strane, privatnici tvrde da evrodizel može da ostane >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i do 10 dinara jeftiniji, ali da benzin mora da poskupi.

Prema novoj korekciji cena derivata, najviša propisana cena benzina je 119,40 dinara, a evrodizela skor 121 dinar.

Međutim, na NIS-ovim benzinskim stanicama, litar benzina je i tokom vikenda koštao 113,70 dinara, a litar evrodizela 107,90 dinara. U NIS-u nisu mogli da nam kažu da li će derivati na njihovim pumpama poskupeti tokom ove nedelje.

- Politika NIS-a je da cene u maloprodaji budu u okviru strategije tržišnog razvoja i politike optimalnih cena - bilo je sve što su nam rekli u kompaniji.

Ni drugi veliki igrač na srpskom tržištu „Lukoil" nije podigao svoje cene. Benzin se kod njih može kupiti za 115,70 dinara, a evrodizel za 108,90 dinara.

NIS

Benzin - 113,70

D2 - 97,50

Evrodizel - 107,90

Lukoil

Benzin - 115,70

D2 - 98,50

Evrodizel - 108,90

U skladu sa ovakvom odlukom, i manji privatni prometnici vagaju kako da postupe. Uglavnom kažu da će u skladu sa odlukama NIS-a odlučivati o cenama na sopstvenim pumpama.

Ipak, kako navodi Nebojša Atanacković iz kompanije „Nafta", cene benzina će morati da koriguju svi, dok će evrodizel do daljeg ostati bar desetak dinara jeftiniji nego što je maksimalno dozvolila i propisala država.

Ovakva igra sa cenama inače traje od početka godine, a započeo ju je NIS, kada je na svojim pumpama snizio cene derivata. Uskoro su ovaj primer počeli da slede i „Lukoli" i OMV. Ostali privatnici su negodovali, pozivajući se na monopolski položaj NIS-a, ali su ubrzo i oni popustili.

Kako je zarada na evrodizelu, koji se jedini slobodno uvozi kod nas, od 15 do 20 dinara, pristali su da i oni spuste cene. Ipak, sve vreme tvrde da je zarada na benzinu gotovo nikakva.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gorivo se prodaje po starim cenama

Izvor: B92, 17.Maj.2010

Beograd -- Bez obzira na zvaničnu odluku o poskupljenju goriva i odobrenje države, većina pumpadžija nije podigla cene...Dokle će benzin biti prodavan po staroj ceni zavisi od Naftne industrije Srbije i njihove odluke da li će povećati cene derivata...U ovoj kompaniji, međutim, još ne mogu da...

Nastavak na B92...

Gorivo i dalje po staroj cijeni

Izvor: Capital.ba, 17.Maj.2010

BEOGRAD, Iako je osmo poskupljenje goriva u ovoj godini zvanično dozvoljeno u noći između petka i subote, većina pumpadžija nije podigla cijene. Dokle će tako biti zavisi od velikih igrača. Sve oči su uprte u Naftnu industriju Srbije i njihove poteze oko promjene cjenovnika. U ovoj kompaniji,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.