Ako može Mađarska, hoćemo i mi

Izvor: B92, 06.Feb.2024, 12:29

"Ako može Mađarska, hoćemo i mi"

Rumunski prevoznici žele da uvedu minimalne cene u transportu po mađarskom modelu.

Nacionalno udruženje drumskih prevoznika (UNTRR) Rumunije ističe da traže minimalnu cenu transportnih usluga "već 16 godina".

"Mađarska ju je dobila prošle nedelje. I mi to želimo", navodi UNTRR.

Minimalna cena usluge u Mađarskoj određena je troškovima putarine i dodatnim transportnim troškovima kao što je gorivo itd. Minimalna naknada smatra se ključnim elementom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u obezbeđivanju fer konkurencije i održivosti na transportnom tržištu.

Kako je objasnio Radu Dinesku, generalni sekretar UNTRR-a, pomenuta naknada predstavljala bi "tipične operativne troškove teških teretnih vozila angažovanih u regionalnom ili međunarodnom drumskom transportu". To nije konačna cena, već samo baza koja uključuje sve neophodne troškove koji nastaju ukoliko se prevoznici pridržavaju zakona; njeno definisanje bi omogućilo prevoznicima da ovaj trošak prenesu na klijente.

Osnovni ciljevi uvođenja minimalnih cena usluga su zaštita prevoznika, obezbeđenje usaglašenosti sa zakonima i regulisanje fer konkurencije na tržištu. To bi, kako tvrdi asocijacija, doprinelo konkurentnosti sektora, ali i povećalo prihod države od aktivnosti prevoznika.

Odsustvo regulisanog sistema tarifa usluga dovelo je do izazova za drumske transportne kompanije u Rumuniji, uključujući pritisak kupaca na snižavanje cene, dodatne obaveze kao što su utovar i istovar robe i nedostatak zakonskih odredbi o zajedničkoj odgovornosti pošiljalaca. Sve to doprinosi različitim zloupotrebama, kao što su preopterećenje ili prihvatanje posla "ispod cene", narušavanje principa konkurencije itd, naglašava Dinesku.

Neuspeh u primeni minimalne cene, upozorava UNTRR, može dovesti do značajnog povećanja operativnih troškova za drumske prevoznike, potencijalno do 15% tokom 2024. godine, što će negativno uticati na profitnu maržu i ukupnu konkurentnost transportnih kompanija.

Sve ovo imaće štetne efekte na ekonomiju i potencijalno dovesti do povećanja cena u celom lancu snabdevanja, tvrdi Dinesku.

UNTRR navodi da se čak 71% ukupno transportovane robe u Rumuniji prevozi drumom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.