Zašto novi automobili nisu kvalitetni kao ranije?

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 12:45

Zašto novi automobili nisu kvalitetni kao ranije?

Pad kvaliteta novih vozila i dalje je prisutan u industriji, pokazuje najnovije istraživanje.

Iako u svetu postoji veliki broj istraživanja i anketa o kvalitetu vozila, svega je nekoliko onih koji imaju dugu tradiciju, a među njma je J.D. Power Initial Quality Study.

Istraživanje o kvalitetu vozila, problemima i kvarovima sprovedeno je na velikoj bazi ispitanika, vlasnika novih vozila. Šta pokazuje ovo istraživanje sprovedeno u SAD?

Pad kvaliteta novih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vozila i dalje je prisutan u industriji. Treću godinu zaredom vlasnici prijavljuju sve više problema sa svojim novim automobilima.

Uglavnom se radi o kvarovima i problemima vezanim za nove tehnologije. Sada dolazi najzanimljiviji deo – brendovi koji su godinama obično bili u donjem delu rangiranja došli su do vrha.

Mnogo je sitnica koje doprinose problemima kvaliteta novih automobila, osim problema sa multimedijalnim sistemom, tu su i kvarovi na kvakama na vratima (onim koje se uvlače u karoseriju), koje su sve češće u novim (električnim) automobilima, i bežičnim punjačima za mobilne telefone.

Studija rangira proizvođače automobila prema broju problema prijavljenih od strane vlasnika na 100 vozila. Ovi problemi uključuju bilo šta, od multimedije, kontrola i displeja, do sistema pomoći u vožnji, kao i novih pogonskih sklopova automobila.

Prosečan broj prijavljenih problema bio je 192 ove godine, u poređenju sa 180 prošle godine (2022) i 162 godine ranije (2021). Dakle, prema ovom istraživanju, kvalitet opada.

Iako su Tesla i Polestar zvanično izostavljeni iz studije jer nisu ispunili sve uslove, dva proizvođača električnih vozila imala su 257, odnosno 313 problema na 100 vozila. Ovo je znatno iznad proseka studije, odnosno nije baš dobra vest za ove proizvođače.

Zanimljivo je šta se desilo sa brendom Alfa Romeo, koji skoro da je dospeo na prvo mesto? Matična kompanija Stellantis je navodno uspela da unapredi svoje pojedinačne brendove kao što su Dodge i Alfa jer su mnogi modeli isti kao prošle godine i imali su vremena da ih poboljšaju.

Inače, tokom istraživanja ispituju se vlasnici novih vozila, odnosno vozila iz aktuelne modelske godine. Ove godine u anketi je učestvovalo više od 93 hiljade vlasnika automobila.

Pogledajte celu listu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Veliko istraživanje kvaliteta automobila: S novim vozilima sve je više grešaka i problema!?

Izvor: AutoBlog, 23.Jun.2023

U svetu je toliko anketa o kvalitetu vozila da bismo ih mogli častiti terminom – inflacija. Međutim, nekoliko je onih koji imaju dugogodišnju tradiciju, a jedno od tih je J.D. Power Initial Quality Study. Na velikoj bazi ispitanika, vlasnika novih vozila, sprovodi se anketa o kvalitetu vozila, problemima...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.