UŠTEDITE NOVAC: Ovim stilom vožnje možete mnogo umanjiti potrošnju goriva

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2024, 20:18

UŠTEDITE NOVAC: Ovim stilom vožnje možete mnogo umanjiti potrošnju goriva

Kako su troškovi osiguranja automobila i putarine u porastu, potrebno je naći način da se uštedi.

Online platforma za maloprodaju vozila carvov je podelila kako vozači mogu da poboljšaju uštedu goriva svog vozila hipermilingom.

Hipermiling je termin koji se daje vozačima koji koriste brojne metode ekonomične vožnje kako bi smanjili potrošnju goriva u njihovom automobilu.

Džon Talodi, stručnjak za vožnju u carwow-u, primetio je da, iako vozači >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << svih automobila mogu da vide poboljšanje u ekonomičnosti kada hipermiling, najbolji rezultati dolaze od automobila koji su već efikasni.

On je objasnio: - Auto koji ima visoku tvrdnju MPG je vaš prvi korak ka maksimiziranju vaših hipermiling rezultata. Mali automobili sa malim motorima dobro se snalaze u gradu, ali veći mogu dati bolje rezultate na autoputu jer neće morati da rade toliko da bi zadržali zamah. Najnovija tehnologija motora i hibridni pogoni takođe čine veliku razliku. Mercedes C-klase plug-in hibrid može da proizvede 471 mpg ako maksimalno iskoristite njegov električni domet od 68 milja.

Pre nego što sednu za volan, vozačima koji žele da se maknu, savetovano je da se uvere da gume imaju odgovarajući pritisak, kao što je navedeno na etiketi koja se nalazi na okviru vrata vozila i u priručniku.

Vožnja automobila sa nedovoljno naduvanim gumama povećava otpor kotrljanja vozila, što znači da više guma dolazi u kontakt sa površinom puta.

Kompanija je takođe preporučila vozačima da se pobrinu da sve nepotrebne stvari uklone iz automobila kako bi smanjili težinu.

Kada su krenuli, Carwow je predložio da vozači pokušaju da izbegnu korišćenje sistema grejanja i klimatizacije gde god je to moguće.

Dok će vozači verovatno morati da uključe grejač kada pokrenu motor da bi odmaglili vetrobransko staklo, korisna funkcija koristi višak goriva, što znači da bi mogla da smanji potrošnju goriva.

Slično tome, vlasnici terenskih vozila treba da se uvere da nisu u režimu pogona na sva četiri točka, a pogon zahteva više energije.

Međutim, hipermiling često zahteva od vozača da promene način na koji se ponašaju za volanom, a Carwow preporučuje da uvek treba da predvide put ispred sebe.

Iako ovo može pomoći u poboljšanju bezbednosti na putu, takođe smanjuje verovatnoću oštrog ubrzanja i kočenja, što znači da motor radi konstantnijem brzinom.

Prema Hipermiler-u, organizaciji posvećenoj stilu vožnje koji štedi gorivo, vozači koji prate ove savete mogu da poboljšaju ekonomičnost goriva i do 40 procenata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.