U pripremi test koji će meriti da li se vozač dovoljno naspavao pre puta

Izvor: B92, 19.Jun.2023, 10:31

U pripremi test koji će meriti da li se vozač dovoljno naspavao pre puta

Niste dovoljno spavali, a vozite auto? Kada pogledate glavne ubice na putu, alkohol je jedan od njih, prekoračenje brzine je drugi, ali tu je i umor.

Istraživanje, koje finansira Kancelarija za bezbednost na putevima australijske vlade, pokrenuto je pošto novi dokazi sugerišu da je vožnja sa manje od pet sati sna jednako opasna kao i prekoračenje zakonske granice vožnje pod uticajem alkohola u mnogim zemljama, prenosi Gardijan.

"Potrebno je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da postoji sistem provere da li je neko dovoljno spavao jer to dovodi druge ljude u opasnost", rekao je profesor Stiven Lokli, stručnjak za spavanje na Harvardskoj medicinskoj školi koji takođe savetuje američku NASA-u.

Profesorka Kler Anderson sa Univerziteta Monaš u Melburnu, Australija, koja predvodi napore za razvoj testa zasnovanog na krvi, rekla je:

"Kada pogledate glavne ubice na putu, alkohol je jedan od njih, prekoračenje brzine drugi, a tu je i umor. Ali iako je rešenje za umor veoma jednostavno, a to je da spavamo više, naša sposobnost da o tome imamo svest je smanjena jer nemamo alate da pratimo koliko smo naspavani kao što imamo sa alkoholom u krvi."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.