Tesla gotovo udvostručio proizvodnju u 2021, prodato skoro milion vozila

Izvor: B92, 28.Jan.2022, 11:00

Tesla gotovo udvostručio proizvodnju u 2021, prodato skoro milion vozila

Američki proizvođač električnih automobila imao je izuzetno uspešnu 2021, a u toj kompaniji očekuju odlične prodajne rezultate i u ovoj godini.

Prodaja Tesla vozila porašće za više od 50 odsto u 2022. u poređenju sa prošlom godinom uprkos problemima u lancu snabdevanja, rekao je izvršni direktor kompanije Ilon Mask.

Američki proizvođač električnih automobila prijavio je rekordnih 5,5 milijardi dolara profita prošle godine, piše Biznis.rs. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Zarada je porasla za 71 odsto na 53,8 milijardi dolara u 2021. godini, a kupcima je isporučeno nešto više od 936.000 vozila, prenosi BBC.

Kompanija je upozorila da će se rast usporiti, jer problemi u lancu snabdevanja koji utiču na proizvodnju automobila i dalje ograničavaju njen proizvodni kapacitet.

Mask je rekao da je 2021. godina bila "probna godina za Teslu i za električna vozila uopšte". On je istakao da se kompanija borila, kao i sve druge, sa izazovima u lancu snabdevanja, ali da je uprkos tome prošle godine uvećala proizvodnju za skoro 90 odsto.

Kompanija je navela da je lanac snabdevanja "glavni ograničavajući faktor" rasta, kao i da će verovatno to nastaviti i tokom 2022. godine.

Proizvođači automobila šrom sveta bore se sa nedostatkom mikročipova, među ostalim problemima u proizvodnji i lancu snabdevanja, iako se smatra da Tesla radi bolje od većine.

Tesla koristi čipove koji su manje retki i brzo očitavaju softver, dok konkurenti usporavaju proizvodnju.

Američka kompanija, koja je počela da proizvodi električne automobile u Kaliforniji, sada ima fabrike u Kini i u Teksasu, dok je u toku izgradnja još jedne u Berlinu. Takođe, kompanija planira da ove godine otvori dve fabrike mikročipova i drugih delova, kao i novih baterija.

Mask je rekao da Tesla razmatra otvaranje još fabrika u budućnosti. Analitičari navode da je Tesla mogla da proizvede do 20 odsto vozila više u poslednjem kvartalu 2021. godine da nije bilo problema u snabdevanju.

Oni takođe ocenjuju da je povećana isporuka u kombinaciji sa "impresivnom zaradom" kompanije pokazatelj snažnog rasta potražnje za električnim automobilima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tesla gotovo udvostručio proizvodnju u 2021, prodato skoro milion vozila

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jan.2022

​Američki proizvođač električnih automobila imao je izuzetno uspješnu 2021, a u toj kompaniji očekuju odlične prodajne rezultate i u ovoj godini.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.