Šta kažu Nemci: Do koje cene većina njih kupuje automobile?

Izvor: B92, 17.Jan.2024, 18:28

Šta kažu Nemci: Do koje cene većina njih kupuje automobile?

Većina vozača u Nemačkoj automobil pre svega bira prema ceni.

Više od polovine njih kaže da će sledeći auto koji kupe koštati do 30.000 evra, a četvrtina će ići do 50.000, što isključuje većinu e-automobila, navodi konsultantska kuće Deloit. Većini, 55 odsto, važnije je ono što dobijaju za svoj novac od brenda automobila.

Anketa ukazuje na nadalje slab interes za električna vozila. Naime, samo 13 odsto ispitanika će sledeći automobil voziti na struju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je za procentni poen manje nego 12 meseci ranije.

Nasuprot tome, udeo onih koji nameravaju da kupe benzinski ili dizel automobile je skočio sa 45 na 49 odsto.

Harald Prof iz Deloita kaže da su državne subvencije podsticale tražnju za e-automobilima i da "njihovo prerano ukidanje obara prodaju, jer električna vozila su još značajno skuplja" od klasičnih.

Pritom, kupci automobila niže i srednje klase su znatno osetljiviji na cenu, pa za masovniju prodaju električnih vozila tržište brzo mora da ponuditi pristupačne modele. "Do sada su proizvođači jedva zarađivali na električnim automobilima," kaže Prof.

Umesto 15 miliona e-automobila koliko je nemačka vlada zamislila na domaćim putevima do 2030. godine, prema proceni Deloita biće ih samo 10 miliona.

Za globalnu studiju Deloit je jesenas anketirao 27.000 ljudi u 26 zemalja, od 1.500 u Nemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.