Spektakl: Stiže električni leteći automobil

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 09:24

Spektakl: Stiže električni leteći automobil

Kompanija Alef Aeronautics dobila je posebnu sertifikaciju vazduhoplovne ispravnosti od Federalne uprave za avijaciju (FAA), što znači da će kompaniji biti dozvoljeno da testira automobil na putu i u vazduhu, saopštila je kompanija u saopštenju za medije.

Potpuno električno vozilo (sa opcijom za gorivo na bazi vodonika po višoj ceni) je niskobrzinsko vozilo koje može da se vozi do 200 milja na javnim putevima i staje u običnu garažu, ali se takođe može vertikalno lansirati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u vazduh sa dometom letenja od 110 milja, prema zvaničnom sajtu kompanije Alef, piše Chicagoglasnik.

Kompanija Alef iz San Matea tvrdi da njihov automobil “Model A” “može da leti iznad prepreka sve do željene destinacije”, uz stabilizaciju vozača i kabine putem jedinstvenog gimbal rotirajućeg dizajna kabine. Alef ističe sposobnost vozila da izbegava saobraćaj, leti u bilo kom smeru pružajući “pogled od 180 plus stepeni za siguran i uživanja let.”

Kupci mogu unapred naručiti vozilo, koje može primiti do dve osobe, a očekuje se da će koštati oko 300.000 dolara. Portparol FAA je rekao za Fox Business da je “izdao Sertifikat o posebnoj vazduhoplovnoj ispravnosti za letelicu Armada Model Zero 12. juna 2023. godine. Ovaj sertifikat omogućava korišćenje letelice u ograničene svrhe, uključujući izložbe, istraživanje i razvoj. Ovo nije prva letelica ovog tipa za koju je FAA izdao Sertifikat o posebnoj vazduhoplovnoj ispravnosti.”

Alef je prvi put predstavio automobil u oktobru prošle godine i navodi da je već primio “značajan” broj unapred naručenih vozila od pojedinaca i preduzeća.

FAA radi na uspostavljanju politike za poletanje i sletanje električnih vozila, navodi kompanija.

“Oduševljeni smo što smo dobili ovu sertifikaciju od FAA”, rekao je Jim Dukhovny, izvršni direktor kompanije Alef, koji je suosnivač kompanije osnovane 2015. godine, u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Stiže električni leteći automobil

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Avg.2023

​Kompanija Alef Aeronautics dobila je posebnu sertifikaciju vazduhoplovne ispravnosti od Federalne uprave za avijaciju (FAA), što znači da će kompaniji biti dozvoljeno da testira automobil na putu i u vazduhu, saopštila je kompanija u saopštenju za medije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.