Sigurno ste ga videli na nečijem autu: Znate li šta predstavlja simbol ribe? FOTO

Izvor: B92, 03.Mar.2024, 16:07

Sigurno ste ga videli na nečijem autu: Znate li šta predstavlja simbol ribe? FOTO

Automobili su odavno prestali da budu samo sredstvo prevoza, pretvorivši se ponekad u sredstvo kojim vozači izražavaju svoje stavove, interese i uverenja.

Među raznovrsnim načinima personalizacije vozila, posebno mesto zauzimaju simboli sa dubokim značenjima, od kojih je jedan i "misteriozni" simbol ribe na zadnjem delu automobila.

Ne tako retko, u saobraćaju se mogu videti automobili ukrašeni različitim nalepnicama koje odražavaju osobnost i preferencije vlasnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od sportskih klubova do bendova.

U SAD su, recimo, popularne nalepnice na branicima automobila poput "support our troops" (podrška vojsci) ili hipi nalepnice sa cvećem.

Međutim, postoji jedan simbol koji se izdvaja svojom istorijom i značenjem - simbol ribe, ili "Ichthys", koji nije povezan sa gastronomijom ili ribolovom, već sa znatno "dubljom" dimenzijom.

Simbol ribe svoje korene vuče još iz doba Rimskog Carstva, gde nije služio kao znak nekog zanimanja, već kao tajni znak među hrišćanima. Danas, kada vozači odluče ovaj simbol da istaknu na svom vozilu, time ne samo da ukrašavaju svoj automobil, već javno iskazuju svoja verska uverenja.

Ova riba u Novom zavetu simbolizuje čuda, i važan je element hrišćanske tradicije. Njeno značenje kao simbola hrišćanstva postalo je prepoznatljivo u drugom veku, kada je u teškim vremenima progona, riba postala sredstvo tajne identifikacije među vernicima.

Vremenom, ovaj simbol je doživeo svojevrsnu renesansu, posebno sedamdesetih godina prošlog veka, kada je usvojen od strane određenih hrišćanskih struja kao znak razlikovanja i novo tumačenje starih vrednosti.

Stavljanje simbola ribe na automobil danas je gest koja povezuje vozače sa drevnom tradicijom, služeći kao podsetnik na versku pripadnost i duhovne vrednosti. Baš kao što neki vozači okače krst ili stave figuru sveca na kontrolnu ploču, nalepnica ribe na automobilu signalizira prolaznicima da je osoba iza volana ponosni vernik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.