Proradio tag za Severnu Makedoniju: Pripejd samo u Srbiji

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 11:37

Proradio tag za Severnu Makedoniju: Pripejd samo u Srbiji

Da bi vozači mogli da koriste tag uređaj, neophodno je da urade prekonfiguraciju taga, a to znači da je potrebno da on bude vezan za platnu karticu, kako bi mogao da se koristi u Sevenoj Makedoniji, i nekim drugim zemljama.

Zajednički tag za naplatu putarine u Srbiji i Severnoj Makedoniji je u funkciji i svih 700.000 korisnika taga za elektronsku naplatu putarine u Srbiji, ukoliko putuju u Severnu Makedoniju ili prolaze kroz tu zemlju, mogu da ga koriste na svih devet naplatnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rampi u Severnoj Makedoniji, rekao je danas Tanjugu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Da bi vozači mogli da koriste tag uređaj, neophodno je da urade prekonfiguraciju taga, a to znači da je potrebno da on bude vezan za platnu karticu, kako bi mogao da se koristi u Sevenoj Makedoniji, i nekim drugim zemljama, objasnio je Vesić.

"Prekonfuguracija traje do pet minuta i onda, nakon toga, se bilo koja naplata putarine naplaćuje sa vaše platne kartice. To znači da više nema potrebe da imate novac na svom tagu, čak i u Srbiji, pošto ćete na isti način plaćati i u našoj zemlji", kazao je Vesić.

Kako je objasnio, ukoliko je neko imao novac na tagu koji nije stigao da potroši, taj novac će biti vraćen na platnu karticu.

"Na ovaj način brže i jednostavnije može da prođe kroz Severnu Makedoniju svako ko koristi auto-puteve, a ima srpski tag", rekao je ministar.

Na pitanje da li će tag moći da se koristi i bez "vezivanja" za karticu, Vesić je rekao da postoji mogućnost korišćenja pripejd taga, ali samo u Srbiji.

"Ako želite da koristite tag, u drugim zemljama, za početak u Severnoj Makedoniji, potrebno je da on bude vezan za platnu karticu", rekao je ministar.

"Mi smo pripremili jedno mobilno mesto koje se nalazi na poslednjoj naplatnoj stanici u Srbiji - 'Preševo' na granici sa Severnom Makedonijom, gde svako ko nije stigao, i nije znao da to treba da uradi, može da prekonfiguriše tag za pet do 10 minuta", istakao je Vesić.

Kako je naveo, tag je operativan nakon 30 minuta od trenutka kada se izvrši rekonfiguracija. Vesić je istakao da, prema procenama, u toku letnje sezone na dnevnom nivou kroz Severnu Makedoniju prođe oko 7.000 vozila sa srpskim tablicama.

"Ovo će za te vozače biti veliko olakšanja, pošto neće biti zadržavanja, menjanja novca i čekanja kusura", istakao je Vesić u izjavi za Tanjug. On je objasnio da se ovo odnosi i na tagove Severne Makedonije, čiji će vozači po istom sistemu moći da putuju kroz Srbiju.

"U narednom periodu očekujem da imamo uključene u sistem zajedničke naplate Hrvatsku, Grčku i BiH", rekao je Vesić.

Napomenuo je da EU nemaju sve zemljama jedinstvene tagove i istakao da smo u tome i ispred Evrope.

"Sa time sam posebno zadovoljan, pošto je naše JP Putevi Srbije uspelo da razvije tu aplikaciju. To znači bolji protok ljudi, manje gubljenje vremena i veći komfor za ljude", rekao je Vesić.

Osnovica za putarinu je dužina relacije javnog puta koje vozilo prelazi i koja je izražena u kilometrima, dok se cena putarine određuje na osnovu cene putarine po kilometru, kategorije vozila i dužine pređene relacije, objašnjavaju iz Puteva Srbije.

Takođe podsećaju da korisnici elektronske naplate putarine imaju popust od šest odsto na cenu putarine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.