Počinje izgradnja prvog puta koji puni električne automobile u vožnji

Izvor: B92, 08.Maj.2023, 11:02

Počinje izgradnja prvog puta koji puni električne automobile u vožnji

Tehnologija je slična bežičnom punjenju mobilnih telefona.

Švedska će biti prva zemlja u svetu koja će 2025. otvoriti elektrifikovanu deonicu jednog puta. Ideja ovog sistema je punjenje električnih automobila u pokretu.

Radi se o saobraćajnici između Stokholma, Geteborga i Malmea, a to je samo prvi deo. Ideja je da više od 3.000 kilometara švedskih puteva dobije isti vid električnih instalacija.

Švedska je već testirala induktivni sistem punjenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispod puta (kao i mnoge druge zemlje), a sada se prvi put najavljuje da će ovaj sistem instalirati kao trajno rešenje.

Električna vozila su opremljena kalemom i pune se prilikom vožnje putem sa električnom instalacijom u kolovozu.

Radi optimalne iskorišćenosti, dovoljno je da 25 odsto švedske putne mreže bude elektrifikovano. To znači da bi električni automobili mogli imati i manje baterije i biti jeftiniji.

Euro News izveštava da je Švedska u partnerstvu sa Nemačkom i Francuskom radi razmene iskustava i rezultata istraživanja, a Velika Britanija, SAD i Indija takođe ulažu sredstva u izgradnju elektrifikovanih puteva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Počinje izgradnja prvog puta koji puni električne automobile u vožnji

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 08.Maj.2023

Tehnologija je slična bežičnom punjenju mobilnih telefona. Švedska će biti prva zemlja u svetu koja će 2025. otvoriti elektrifikovanu deonicu jednog puta. Ideja ovog sistema je punjenje električnih automobila u pokretu. Radi se o saobraćajnici između Stokholma, Geteborga i Malmea, a to je...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.