OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Iznenadićete se gde se u automobilu nalazi najviše bakterija - NIJE NA VOLANU

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Sep.2023, 19:11

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Iznenadićete se gde se u automobilu nalazi najviše bakterija - NIJE NA VOLANU

Sprovedeno istraživanje.

Verovatno ste čitali različita istraživanja o tome, gde se nalazi najviše bakterija u našem životnom okruženju - tastature, ekrani pametnih telefona... A gde se najviše bakterija nalazi z našem automobilu?

Mikrobiolog Dr. Džonatan Koks iz univerziteta Aston, sprovela je istraživanje u kojem je merila prisutnost bakterija na više mesta u pet različitih automobila. Rezultati su pokazali, da se najveći broj bakterija nalazi u prtljažniku, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gde ih je identifikovano 1.425. Drugo najprljavije mesto je sedište vozača sa 649 bakterija. Slede ručica menjača, zadnja sedišta i instrument tabla.

Zanimljivo je, da je na volanu, od kojeg smo negde očekivali najveću kontaminaciju, pronađeno "samo" 146 identifikovanih bakterija. Doktor Koks je istakao, da se bakterije iz prtljažnika prenose preko hrane, i tako dospevaju u naše domove. Zato preporučuje temeljno pranje hrane koja se prevozi u prtljažniku automobila, ali i redovno čišćenje automobila, posebno prtljažnika.

Važno je redovno i temeljno čistiti enterijer automobila, posebno tepihe, držače za čaše, kao i šavove i pukotine na presvlakama, koje su veliko leglo prljavštine. Takođe se preporučuje čišćenje ventilacionih otvora, gde bakterije nalaze "plodno tlo" zbog optimalne temperature.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.