Novi vozači od sada koriste probnu dozvolu dve godine

Izvor: Objava, 20.Dec.2017, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi vozači od sada koriste probnu dozvolu dve godine

Po novim pravilima, novi vozači će morati da nose probnu vozačku dozvolu godinu dana duže nego do sada - pročitajte koje još promene donose novi propisi.

Mladi vozači najviše su pogođeni novim Nacrtom izmena i dopuna Zakona o bezbednosti saobraćaja - do 21. godine, ograničeni su na posedovanje isključivo probne vozačke dozvole. Kako je polaganje vožnje dozvoljeno sa najmanje 17. godina, oni koji tada polože imaće probnu vozačku dozvolu čak 4 godine!

Ovo „gađa” kategorije A1, A2, A, B1 i B.

Ograničenja za vozače sa probnom vozačkom dozvolom
Vozačima koji imaju probnu dozvolu prete mnoga ograničenja:


  • zabranjeno je voziti brže od 110 km/h na autoputu, odnosno brže od 90 km/h na motoputu;


  • zabranjeno je voziti brzinom većom od 90% od dozvoljene brzine na svim ostalim putevima;


  • vožnja je u potpunosti zabranjena licima sa privremenom vozačkom dozvolom između 23:00 i 06:00 časova;


  • tokom vožnje nije dozvoljeno koristiti bilo kakav uređaj za komunikaciju - čak ni „hands free” uređaje!


  • možda vam sledi otkup automobila, ako je vaš „prejak”: ne sme se voziti automobil čija snaga motora prelazi 108,8 KS;


  • maloletni vozači ne smeju da voze kola bez nadzora osobe koja ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje 5 godina, a ne smeju da prevoze ni više od 3 osobe;


  • nulta tolerancija na alkohol: kazne će se pisati i za 0,1‰ alkohola u krvi.



Motorna vozila kojima upravlja vozač sa probnom dozvolom takođe moraju biti propisno obeležena - za sada se ne zna kako će oznake izgledati, kako će se postavljati, ko će regulisati njihovo postavljanje itd.

Izuzeci za učenike stručne škole
Ipak, izvesni izuzeci ipak postoje: učenici srednjih stručnih škola koji se obrazuju za profil „vozač motornih vozila“, kao i oni koji su položili vozački ispit za upravljanje vozilima C i CE kategorije, dobijaju probnu vozačku dozvolu za B kategoriju koja će važiti godinu dana, manje nego drugim vozačima.

Kada novi propisi počinju da važe?
Ovi propisi stupiće na snagu kada ih usvoji Skupština - Vlada Srbije je usvojila ovaj predlog, i 8 dana nakon objave u Službenom glasniku na snagu stupaju nova pravila.

Problem za jutarnju smenu, nepredviđene situacije…
Zakon je ovako izmenjen kako bi se mlađe generacije upozorile da vode računa o bezbednosti u vožnji, po sebe i druge učesnike u saobraćaju.

Međutim, jedan broj stručnjaka smatra da ovakvi propisi donose više štete nego koristi: umesto da se pooštre kazne za individualna kršenja propisa, sada se obeshrabruju i savesni mladi vozači. Oni mogu položiti vožnju, čekati dve ili više godina da istekne probna dozvola, i onda sesti za volan a da u tom periodu uopšte nisu vežbali vožnju.

Ovi propisi prave problem i radnicima u jutarnjim smenama, koji ne mogu kolima da idu na posao ako moraju da krenu pre 6 sati ujutru. Zabrana vožnje između 23:00 i 06:00 ujutru takođe je neosetljiva na nepredviđene situacije: ako nekome od prijatelja ili iz porodice pozli, potrebna im je hitna lekarska pomoć, ili je jedina trezna osoba u društvu ovim propisima onemogućena da vozi.

Šta vi mislite o novom pravilu?