Nova pretnja evropskoj auto-industriji: Najveći kineski proizvođač dolazi u Evropu

Izvor: B92, 12.Jul.2023, 11:32

Nova pretnja evropskoj auto-industriji: Najveći kineski proizvođač dolazi u Evropu

Želi da pravi električne automobile.

Najveći proizvođač automobila iz Kine, koncern SAIC Motor, planira da izgradi fabriku na teritoriji Evrope. U njoj bi se proizvodili samo električni automobili.

Kineski mega koncern u svom portfoliju drži staru englesku marku MG, ali se sa proizvodnjom automobila tog brenda u Britaniji prekinulo još 2016. godine, nakon čega se pomenuti brend preselio u zemlju novog patrona, piše bizportal.rs.

Najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kineski proizvođač tvrdi da je tokom prethodnog dvanaestomesečnog perioda okončanog 31. decembra, Evropljanima isporučio više od stotinu hiljada četvorotočkaša.

Portparol kineskog proizvođača automobila je novinarima Bi-Bi-Sija (BBC) kazao da se i dalje razmatraju sitnije pojedinosti u vezi da implementacijom plana koji predviđa gradnju fabrike na našem kontinentu.

Još se ne zna gde će se fabrika nalaziti, niti je poznato kada bi proizvodnja prema planovima trebalo da krene. Međutim, dileme nema u pogledu toga da će se u njoj sklapati proizvodi koji su sinonim velikog uspeha koncerna na kontinentu, a to su električni automobili.

SAIC Motor je obnarodovao podatak da je tokom prošle godine prodao 5,3 miliona automobila.

Koncern neguje i više kompanija – zajedničkih poduhvata sa inostranim društvima, pa tako žive u ortakluku s nemačkim Volkswagenom, ali i američkim proizvođačem vozila po imenu General Motors.

Pored otadžbine, SAIC Motor upravlja radom u fabrikama i u drugim zemljama Azije. Tako su kompleksi tog preduzeća podignuti i u Indiji, Pakistanu, Tajlandu, a i u Indoneziji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.