Nova pretnja evropskoj auto-industriji: Najveći kineski proizvođač dolazi u Evropu

Želi da pravi električne automobile.

Automobili

Izvor: Izvor: bizportal.rs

Sreda, 12.07.2023.

11:25

Nova pretnja evropskoj auto-industriji: Najveći kineski proizvođač dolazi u Evropu
Foto: B92/AK

Najveći proizvođač automobila iz Kine, koncern SAIC Motor, planira da izgradi fabriku na teritoriji Evrope. U njoj bi se proizvodili samo električni automobili.

Kineski mega koncern u svom portfoliju drži staru englesku marku MG, ali se sa proizvodnjom automobila tog brenda u Britaniji prekinulo još 2016. godine, nakon čega se pomenuti brend preselio u zemlju novog patrona, piše bizportal.rs.

Najveći Kineski proizvođač tvrdi da je tokom prethodnog dvanaestomesečnog perioda okončanog 31. decembra, Evropljanima isporučio više od stotinu hiljada četvorotočkaša.

Portparol kineskog proizvođača automobila je novinarima Bi-Bi-Sija (BBC) kazao da se i dalje razmatraju sitnije pojedinosti u vezi da implementacijom plana koji predviđa gradnju fabrike na našem kontinentu.

Još se ne zna gde će se fabrika nalaziti, niti je poznato kada bi proizvodnja prema planovima trebalo da krene. Međutim, dileme nema u pogledu toga da će se u njoj sklapati proizvodi koji su sinonim velikog uspeha koncerna na kontinentu, a to su električni automobili.
Foto: Auto magazin
SAIC Motor je obnarodovao podatak da je tokom prošle godine prodao 5,3 miliona automobila.

Koncern neguje i više kompanija – zajedničkih poduhvata sa inostranim društvima, pa tako žive u ortakluku s nemačkim Volkswagenom, ali i američkim proizvođačem vozila po imenu General Motors.

Pored otadžbine, SAIC Motor upravlja radom u fabrikama i u drugim zemljama Azije. Tako su kompleksi tog preduzeća podignuti i u Indiji, Pakistanu, Tajlandu, a i u Indoneziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: