Nova Astra osvojila 5 zvezdica na EuroNCAP testu

Izvor: B92, 07.Dec.2015, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova Astra osvojila 5 zvezdica na EuroNCAP testu

Na najnovijem testiranju, čiji su rezultati objavljeni poćetkom decembra, Euro NCAP je nagradio novu Astru sa maksimalnih pet zvezdica. Opelov hečbek ostvario je visoke ocene u svakoj kategoriji ispitivanja – zaštiti odraslih putnika, zaštiti dece, zaštiti pešaka i bezbednosnoj asistenciji.

Opelov cilj, kada je u pitanju bezbednost putnika u putničkim automobilima i lakim komercijalnim vozilima, je optimizacija zaštite u realnom saobraćaju i u slučaju sudara, kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u toj kompaniji.

Nova Astra nije izuzetak, a osnovu pruža integrisani koncept pasivnih i aktivnih bezbednosnih sistema. Putnički odeljak je dizajniran u cilju osiguravanja što minimalnijih deformacija i u isto vreme pružanja što je moguće više prostora za preživljavanje prilikom sudara.

Da bi se adekvatno apsorbovala energija prilikom sudara, prednji deo, bokovi i zadnji deo putničkog odeljka su okruženi deformabilnim zonama, koje obezbeđuju kontrolisano oštećivanje.

Unutar kabinskog prostora, novu Astru karakteriše trodelni pristup sistemu vazdušnih jastuka, koji se sastoji od prednjeg i bočnog vazdušnog jastuka za zaštitu grudi i karlice vozača i suvozača, uz zavesaste vazdušne jastuke pune dužine za putnike napred i pozadi.

Pasivnu zaštitu prate i savremeni aktivni bezbednosni sistemi asistencije.

Sistemi upozorenja izlaska iz vozne trake i održavanja vozila u željenoj voznoj traci, ne samo što upozoravaju vozača, već i blagom asistencijom koriguju upravljanje ukoliko Astra odluta van svoje trake.

Osim toga, prednji sudari mogu biti izbegnuti ili ublaženi zahvaljujući automatskom kočenju, asistenciji pri kočenju, upozorenju na mogućnost čeonog sudara i indikaciji o rastojanju u odnosu na vozilo ispred.

Sistem upozorenja je optimizovan nizom svetlećih, crvenih LED dioda, koje se projektuju na vetrobran u vozačevom vidnom polju ukoliko je rastojanje u odnosu na vozilo ispred suviše malo a sudar neizbežan.

Sisteme aktivne bezbednosti i vozačke asistencije u novoj Astri zaokružuje tehnologija upozorenja na prisustvo vozila u „mrtvom uglu“ (koja koristi ultrazvučne senzore sistema asistencije prilikom parkiranja).

Pogledajte video sa testiranja Opel Astre:

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nova Astra osvojila 5 zvjezdica na EuroNCAP testu

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Dec.2015

Na najnovijem testiranju, čiji su rezultati objavljeni početkom decembra, Euro NCAP je nagradio novu Astru sa maksimalnih pet zvjezdica...Opelov hečbek ostvario je visoke ocjene u svakoj kategoriji ispitivanja – zaštiti odraslih putnika, zaštiti djece, zaštiti pješaka i bezbjednosnoj asistenciji...Opelov...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.