Nazivaju ga Cadillac budućnosti, a sprema se za osvajanje Evrope

Izvor: B92, 25.Feb.2024, 09:13

Nazivaju ga "Cadillac budućnosti", a sprema se za osvajanje Evrope

Američki proizvođač luksuznih električnih vozila Lucid Motors predstaviće se javnosti sa tri evropske premijere na predstojećem sajmu automobila u Ženevi – prvom u poslednjih pet godina.

Glavni model na ovogodišnjem salonu biće Gravity, Lucidov prvi krosover, koji nudi prostor u kabini za sedam odraslih osoba, a koji je svoju svetsku premijeru imao u novembru na Salonu automobila u Los Anđelesu.

Lucid navodi da Gravity od 800+ KS pruža performanse >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sportskog automobila zajedno sa više od 700 km dometa. Početna cena SUV-a u SAD biće oko 80.000 dolara, dok cene za Evropu još nisu poznate.

Na Starom kontinentu Gravity će se takmičiti u evropskom premijum segmentu velikih SUV vozila, gde je najprodavaniji potpuno električni model prošle godine bio BMW iX, sa zapreminom od 17.431 isporučenih automobila. Slede Mercedes-Benz EQE SUV (6.454) i Tesla Model X (4.329), prema preliminarnim podacima koj je objavio Dataforce.

Gravitiju će se na pozornici u Ženevi pridružiti dve varijante Lucidovog vodećeg Air limuzine sa pogonom na zadnje točkove: Sapphire i Pure.

Da bi poboljšao performanse, Lucid je opremio Air Sapphire sa tri elektromotora, keramičkim kočnicama i sportskim vešanjem. Limuzina sa čak 1.235 KS u SAD košta čak 249.000 dolara.

U ovom trenutku, najpovoljniji model Lucida u Evropi je Air Pure, čija cena počinje od 109.000 evra. Međutim, Air Pure RWD je novi bazični model za američkog proizvođača automobila, sa početnom cenom od 77.400 dolara u SAD.

Lucid navodi da će ta verzija od 430 KS ponuditi WLTP potrošnju energije od samo 13,0 kWh na 100 km i domet do 747 km. Lucid pripisuje ove brojeve elektromotoru koji je sam projektovao i napravio.

Ženeva će takođe biti prvi veliki događaj za novog generalnog direktora Lucid Europe, Aleksandera Luca, koji se pridružio američkom proizvođaču automobila iz Polestara krajem 2023.

Pod Lucovim vođstvom, Polestar je povećao prodaju na najvećem evropskom tržištu za više od 150 procenata u 2021. godini, na 2.631 jedinicu.

Inače, Lucid ima ograničeno prisustvo u Evropi, sa lokacijama u Nemačkoj (Diseldorf i Minhen), Švajcarskoj (Cirih i Ženeva), Norveškoj (Oslo) i Holandiji (Hilversum).

Lucid je prošle godine proizveo 8.428 vozila, u odnosu na 7.180 u 2022. i imao je 156 novih registracija u Evropi prošle godine, navodi Dataforce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hyundai, Tesla i KG Mobility ubrzano smanjuju cene e-vozila zbog slabe tražnje

Izvor: AutoBlog, 25.Feb.2024

Proizvođači automobila nisu imali izbora osim da smanje svoje marže ublažavanjem cena, pošto potražnja za električnim vozilima pokazuje jasne znake da jenjava ove godine zbog njihovih još uvek relativno visokih cena, prenosi Korea Times.Kupci sada traže alternative – kao što su hibridni automobili...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.