Nakon rekordne godine Tesli preti veliki pad

Izvor: B92, 03.Jan.2019, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon rekordne godine Tesli preti veliki pad

Tesla je napravio prošle godine oko 9.300 vozila više nego što je isporučio, što je pokrenulo spekulacije u industrijskim krugovima da zalihe rastu jer tražnja za električnim automobilima te kompanije možda počinje da pada.

Ako tražnja padne, kažu analitičari, kompanija će ući u novu fazu poslovanja. Kao i drugi proizvođači električnih automobila, Tesla će, kako dodaju, morati ili da smanji proizvodnju ili da spusti cene kako bi povećao prodaju, prenosi agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << AP.

Pad tražnje bi takođe mogao da "nagrize" zaradu kompanije i da dovede u pitanje obećanje generalnog direktora Ilona Maska da će Tesla ostvarivati održive kvartalne profite.

Kompanija je u četvrtak snizila cene za po 2.000 dolara za svaki od tri modela, navodeći da će to pomoći klijentima da lakše podnesu ukidanje federalnog poreskog kredita u iznosu od 7.500 dolara.

Poreski kredit je ovog meseca za kupce EV vozila spušten na 3.750 dolara, a u planu je da ta poreska olakšica do kraja godine bude postepeno potpuno ukinuta.

Tesla je objavio da je prošle godine proizveo 254.530 automobila i SUV vozila, te da je isporučio kupcima 245.240 automobila. Isporuke za celu godinu su se podudarile sa procenama Vol Strita, ali su podaci za četvrti kvartal podbacili u odnosu na očekivanja.

Naime, iz Tesle su naveli da su u periodu oktobar-decembar isporučili 90.700 jedinica, a analitičari su anketi agencije FaktSet predviđali 92.000 vozila.

Analitičari ipak napominju da je Teslinih 9.300 neprodatih vozila manje u odnosu na zalihe električnih automobila drugih proizvođača koji čekaju kupce kod auto-dilera.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.