Pad drugi mesec uzastopno, cene i dalje galopiraju

Izvor: B92, 03.Jan.2019, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pad drugi mesec uzastopno, cene i dalje galopiraju

Ankara -- Stopa inflacije u Turskoj blago je opala u decembru 2018. godine, drugi mesec uzastopno, zahvaljujući smanjenju poreza i sniženju cena robe široke potrošnje.

Turski institut za statistiku saopštio je da je indeks potrošačkih cena iznosio u decembru 20,3 odsto, što je za 0,4 procenta niže nego u novembru, prenosi agencija AP.

Inflacija u Turskoj je u oktobru prošle godine dostigla najviši nivo u poslednjih 15 godina od 25,2 odsto, pre nego što se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << spustila na 21,6 odsto u novembru.

Turska nacionalna valuta, lira, zabeležila je tokom leta oštar pad usled zabrinutosti investitora zbog ekonomskih mera predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i diplomatskog i trgovinskog spora između Ankare i Vašingtona, dodaje američka agencija.

Poboljšanje odnosa sa SAD-om i znatno povećanje referentne kamatne stope pomoglo je oporavku turske lire poslednjih meseci.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nakon rekordne godine Tesli preti veliki pad

Izvor: B92, 03.Jan.2019

Tesla je napravio prošle godine oko 9.300 vozila više nego što je isporučio, što je pokrenulo spekulacije u industrijskim krugovima da zalihe rastu jer tražnja za električnim automobilima te kompanije možda počinje da pada...Ako tražnja padne, kažu analitičari, kompanija će ući u novu fazu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.