Na lageru manje od 300 vozila, na neke modele čeka se i po 18 meseci

Izvor: B92, 13.Feb.2022, 10:19

Na lageru manje od 300 vozila, na neke modele čeka se i po 18 meseci

Kupaca za nove automobile ima, možda i više nego što se očekivalo, ali nema dovoljno automobila.

Koliko god zvučalo paradoksalno, ali situacija na tržištu kakvu gledamo već nekoliko meseci i koja uzima maha, skoro da se ne pamti, i to ne samo u Srbiji, već i u celom svetu.

Globalna nestašica čipova pogodila je ozbiljnije auto inudstriju još sredinom prošle godine, a pad proizvodnje i profita, te gašenje čitavih pogona, obeležile su celu prošlu godinu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sada je situacija takva da u celoj Srbiji na lageru ima tek nekoliko stotina novih automobila, a da se na željene modele čeka u proseku od 6 do 8 meseci, piše Blic.

Na pojedine modele, tvrde prodavci, čeka se i do godinu i po dana.

U pojedinim auto-kućama po Srbiji nema ni jednog novog automobila na lageru. Drugi, pak, imaju neke modele, ali daleko manje nego ranije.

"Broj vozila na lageru se menja iz dana u dan. Trenutno ih imamo dvadesetak, a znali smo i po tri puta više. Ono što imamo sada jesu skuplji modeli sa cenom iznad 25.000 evra. Neka vozila su još u transportu, pa bi kupci mogli da ih preuzmu za mesec dana. Na ostale se čeka od četiri do šest meseci", kažu u jednoj auto-kući i dodaju da je sve stvar globalnog tržišta.

Tako je recimo juče Toyota Motors objavila da je smanjila godišnju proizvodnju za još pola miliona vozila i to zbog nedostatka čipova i bolovanja zaposlenih zaraženih kovidom. Sličnih primera je mnogo, a sve to se preslika i na Srbiju.

Jedan od glavnih uzroka poremećaja na tržištu automobila jeste nestašica čipova odnosno poluprovodnika na globalnom tržištu, a bez kojih nije moguće napraviti moderno vozilo.

Sa druge strane, tokom korone došlo je do povećane tražnje za novim automobilima, što proizvođači nisu očekivali i zbog čega nisu napravili zalihe čipova. Tako je došlo do velike tržišne neravnoteže između potražnje za čipovima i kapaciteta.

U Srbiji je za prvih sedam meseci prošle godine godine prodato 15.217 novih putničkih automobila, a u istom periodu 2020. godine 12.197 novih vozila, što je porast od nepunih 25 odsto.

Veća tražnja je istovremeno pogurala i cene i to od 5 do 15 odsto, a u zavisnosti od modela.

Nove vesti juče su stigle iz Brisela. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je ambiciozan koji se svodi na razvoj, a pre svega na proizvodnju poluprovodnika, odnosno čipova.

Kako je rekla EU ovu industriju do 2030. želi da subvencioniše sa ukupno 43 milijarde evra.

Osim toga, plan je i da pravila oko pružanja državne pomoći industriji poluprovodnika postanu fleksibilnija.

"Ne radi se samo o velikim kompanijama i velikim zemljama-članicama, već i o manjim firmama svuda u Evropi koje bi učestvovale u procesu proizvodnje", rekla je u Briselu komesarka EU za tržišnu utakmicu, Margrete Vestager, prilikom predstavljanja Zakona EU o poluprovodnicima.

Evropska unija na globalnom tržištu proizvođača čipova, inače, ima udeo od samo 10 odsto. Prema planovima Evropske komisije, u idućih osam godina to bi trebalo da poraste na 20 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.