NOVI PROPISI: Počinje kažnjavanje vozača koji su sami u automobilu

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Sep.2023, 21:22

NOVI PROPISI: Počinje kažnjavanje vozača koji su sami u automobilu

Cilj je bio da se smanji broj putnika koji putuju u grad sami u svojim kolima.

Putnici u Francusku bi trebalo da znaju da, ukoliko su jedini putnik u automobilu, mogu biti lišeni mogućnosti upotrebe svih saobraćajnih traka na izvesnim delovima putne infrastrukture te države. Prekršioci mogu očekivati da budu kažnjeni. Vlasti takođe postavljaju i odgovarajuće saobraćajne znakove.

Radarski sistemi koji će uskoro početi da rade na prometnom autoputu, tačnije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << delom istog koji prolazi u blizini Strazbura, kao i na autoputevima u pet drugih francuskih gradova više neće isključivo pratiti brzinu kretanja automobila. Sisteme će aktivirati i vozači koji su sami u automobilu i nepropisno koriste levu traku, koja je rezervisana za automobile sa najmanje dva putnika tokom špica. Traka je otvorena i za električne automobile sa zelenom francuskom ekološkom značkom, bez obzira na broj osoba u vozilu.

Novi saobraćajni znak stiže kao beli dijamant na plavoj pozadini i odnosi se na novouvedeni propis. Svako ko ignoriše ovaj znak, mora biti svestan da može očekivati kaznu u visini od 135 evra. Prema saznanjima tamošnjeg Ministarstva za zaštitu životne sredine Pariza, ugrožen je propis, koji je policija do sada sporadično proveravala, jer se toliko često zanemaruje. Naime, očekivani uspeh odvojenih traka – odnosno želja da automobilom brže stigžete na odredište kada je više osoba u njemu i to tokm špica ne daje očekivane efekte.

Kamere za merenje brzine kretanja vozila mogu otkriti da li se jedna ili više osoba vozi u automobilu. Iznad svega, ministarstvo očekuje da će odvojene trake koje su ustoličene kroz propise rezultirati smanjenom emisijom zagađujućih materija.

Cilj je bio da se smanji broj putnika koji putuju u grad sami u svojim kolima, rekla je portparolka Strazbura Laura Martin. Trenutno se 37,5 odsto svih putovanja u gradu obavlja automobilom. U proseku, u automobilu se nalaze 1,4 osobe.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.