NOVE ZABRANE: Od oktobra 2024. na putevima neće smeti da voze sa ovim gumama - KAZNE SU PAPRENE

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2023, 15:58

NOVE ZABRANE: Od oktobra 2024. na putevima neće smeti da voze sa ovim gumama - KAZNE SU PAPRENE

Saopšteno je iz ADAC-a.

Od oktobra 2024. godine Nemačka uvodi nova pravila u saobraćaju. Prema tim pravilima, vozači u zimskim uslovima više neće smeti da voze s gumama koje imaju samo oznaku M+S.

Naime, gume primerene zimskim uslovima su se dugo mogle prepoznati i po oznaci M+S. Skraćenica je označavala "blato i sneg" (Matsch und Schnee).

Budući da oznaka nije bila zakonski zaštićena, nije bilo posebnih ispitivanja prikladnosti za zimu, objašnjava >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nemački ADAC.

Iako gume s oznakom M+S već neko vreme nisu u prodaji, i dalje se koriste na velikom broju automobila, prenosi Fenix magazin.

Ako guma ima i oznaku M+S i tzv. alpski simbol s vrhom planine, može se koristiti. Ako ima samo oznaku M+S, vozači rizikuju kaznu.

- Katalog kazni predviđa kaznu od 60 evra i jedan bod u Flensburgu za neprikladne gume. Ako se drugi učesnici u saobraćaju ometaju, kazna se povećava na 80 evra. U slučaju opasnosti plaća se 100 evra, a u slučaju nezgode čak 120 evra i bod u Flensburgu. U inostranstvu važe još stroža pravila kada su u pitanju zahtevi za zimske gume - saopšteno je iz ADAC-a.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.