NEVEROVATNO: Vozio pijan, svađao se sa policijom, pa dobio najveću kaznu u istoriji

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Mar.2024, 17:53

NEVEROVATNO: Vozio pijan, svađao se sa policijom, pa dobio najveću kaznu u istoriji

Nikola (30) i Saša (21) dobro će pamtiti jutro kada su se vozili u pijanom stanju i gurnuli policajce u auto. Osuđeni su na najvišu kaznu ikada u Hrvatskoj.

Prema ovonedeljnoj presudi, sve se dogodilo krajem novembra 2023. oko 10 časova u Dapcima kod Čazme. Nikola je upravljao VW Golfom pod dejstvom alkohola sa 1,43 promila alkohola u krvi, a njegov suvozač Saša 1,78 promila, piše Danica.hr.

- Zašto si me zaustavio, ostavi me na miru, šta hoćeš, ne znaš >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ko sam, s kim imaš posla - vikao je na policiju koja ga je zaustavila. Kako se nije zaustavio, stavili su mu lisice na ruke, nakon čega je Nikola aktivno pružao otpor odbijajući da sedne u službeno vozilo i udarajući ga nogama.

- Zašto diraš mog drugara, zašto se dereš na nas, ne znaš ko smo - pridružio mu se Saša i ometao policiju u akcijama jer ih je gurao telom i ramenom pokušavajući da blokira ulaz u službeno lice vozilo.

Sve su priznali

- Saša je takođe aktivno pružao otpor odbijanjem da uđe u službeno vozilo, za šta su, prema istom, korišćena sredstva prinude, fizička sila i sredstva za vezivanje - ističe sudija u presudi.

Nikola je proglašen krivim i osuđen na ukupnu novčanu kaznu od 6.650 evra: 4.000 za obračun sa policijom i 2.650 evra za vožnju u pijanom stanju. Mora da plati i 340 evra prekršajnih troškova.

Dakle, sve zajedno na kraju ispadne skoro 7000 evra! Pošto je uhapšen i u zatvoru je proveo 15 dana, od kazne će mu biti odbijeno 600 evra. Takođe mu je izrečena zabrana upravljanja vozilom na 6 meseci.

Saša je osuđen na novčanu kaznu od 1.000 evra i 340 evra prekršajnih troškova. U zatvoru je bio tri dana, pa će mu od kazne biti oduzeto 120 evra.

Nikola i Saša su odmah sve priznali i pokajali se, ali sudija nije imao milosti prema njima. Kao otežavajuća okolnost uzete su Nikoli ranije višestruke osuđivanosti za saobraćajne prekršaje. Presuda je konačna i na nju se može uložiti žalba.

Sudija: Bili su uporni

- Odlučujući o kazni, sud je, uzimajući u obzir težinu samog dela i okolnosti pod kojima je ono učinjeno, izrekao takvu kaznu okrivljenima jer smatra da se tačno izrečenom kaznom može postići svrha kazne i na taj način uticati na okrivljene, kao i na sve ostale, da ne čine takva dela ili slična krivična dela.

- Kao otežavajuću okolnost našao je upornost okrivljenog u ovakvom društveno neprihvatljivom ponašanju, s obzirom da su i nakon upozorenja policijskih službenika nastavili da narušavaju javni red i mir, pri čemu su i pružali otpor, zbog čega su policijski službenici morali upotrebiti sredstva prinude.

- Pored toga, obojica okrivljenih su ranije prekršajno kažnjavana, od kojih je Nikola višestruko kažnjavan, zbog čega nije bilo mesta za primenu odredbe o ublažavanju kazne, iako su okrivljeni priznali da su počinili prekršaj - naglasio je sudija za prekršaje u Bjelovaru.

Izvor: Srbija Danas/B92

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.