Mala bara puna krokodila: Još jedan kineski brend pred gašenjem

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 13:11

Mala bara puna krokodila: Još jedan kineski brend pred gašenjem

Kina možda jeste najveće tržište automobila na svetu i čini oko 60% globalne prodaje EV, ali zbog toga je samo teže domaćim markama da ostanu konkurentne kod kuće.

Najnoviji primer je HiPhi, luksuzni EV brend kompanije Human Horizons, koji je primoran da obustavi svu proizvodnju na šest meseci, zbog čega je upitana i sama budućnost kompanije.

HiPhi, sa sedištem u Šangaju, osnovan je 2017. godine. Međutim, njihov prvi model nije isporučen sve do 2021. Danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nude asortiman od tri modela pod oznakama Z, X i Y, a uskoro će doći i model A, fokusiran na performanse.

Odluka da se proizvodnja obustavi na šest meseci objavljena je nakon internog sastanka 18. februara i stupila je na snagu odmah.

Pozivajući se na insajderski izvor, lokalni list Đirmijan prenosi da će zaposleni u HiPhi-u primati redovne isplate za period do 18. februara, iako njihove plate u januaru tek treba da budu isplaćene.

Oni koji ostanu u kompaniji do 15. marta biće prebačeni na "minimalac", a nije sasvim jasno kako će obustava proizvodnje i finansijski problemi uticati na planirani dolazak brenda HiPhi u Evropu.

HiPhi nije jedini kineski brend koji ima problema na domaćem tržištu - prema izveštaju lista SCMP, samo nekoliko proizvođača EV je profitabilno u Kini, kao na primer BYD i Li Auto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.