MOŽETE OTIĆI I U ZATVOR AKO NE PLATITE PARKING KAZNU: Najgore prolaze vozači koji ne urade ovo

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Dec.2023, 05:30

MOŽETE OTIĆI I U ZATVOR AKO NE PLATITE PARKING KAZNU: Najgore prolaze vozači koji ne urade ovo

Obaveštenje ne stiže svima, a ko ne plati kaznu na vreme ozbiljni nagrabusi.

Jedan od većih problema u Beogradu jeste pronalazak mesta gde je dozvoljeno parkiranje. Usled toga brojni vozači svoje "ljubimce" parkiraju gde ne smeju, a onda dožive stres kad im stigne kazna.

Međutim, mnogi se šokiraju kad saznaju da treba da izdvoje 25.000 dinara, neretko ne samo svojom greškom. Neki čak plate i više od 30.000 dinara ili dobiju kovertu kojom su obavešteni da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << im se novčana kazna zamenjuje zatvorskom.

- Pre nekoliko meseci mi je stiglo obaveštenje na posao da mi ide administrativna zabrana na platu. Obaveštena sam da će mi biti skinuto više od 30.000 dinara. Doživela sam šok i u prvom trenutku uopšte nisam znala o čemu je reč. A, onda sam videla da se radi o kazni za parking - započela je razgovor za portal Mondo J. D. (29) iz Beograda.

Kako je objasnila, toliku kaznu je dobila, jer se nije odazvala na prvi, ni na drugi poziv. Međutim, prema njenim rečima, ona nikad poziv nije ni dobila.

- Pre nego što mi se ovo desilo nisam ni znala da kazna od 5.000 dinara može da "naraste" na 25.000. U mom slučaju je bila još veća, jer su angažovani izvršitelji. Najveći problem je što ja nijedan poziv nisam dobila. Nikakvo obaveštenje od poštara nisam dobila i to čak dva puta - navela je sagovornica.

J. M. (40) iz Beograda ispričala je da je prvi put kaznu zbog nepropisnog parkiranja dobila pre oko godinu i po dana. Na papiru je pisalo da mora da plati 25.000 dinara.

- Razmišljala sam gde sam parkirala kad sam dobila toliku kaznu. Kad sam guglala videla sam da je tolika kazna u slučajevima kad se vozilo ostavi na zelenoj površini, pešačkom prelazu ili šinama. Bila sam sigurna da tu nikad nisam parkirala automobil - podelila je svoje iskustvo.

S obzirom na to da je znala da nikad svoj automobil ne bi parkirala na pomenutim mestima, odlučila je da se obrati zaposlenima u Komunalnoj miliciji.

- Tad su mi objasnili da mi je tolika kazna, jer se nisam odazvala na prvi poziv. Dobila sam kaznu od 25.000 dinara, ne zato što sam nepropisno parkirala, već zato što se nisam javila kad mi je prvi put poslato obaveštenje. Bila sam zatečena. Zaista nisam znala da sledi kažnjavanje pošto nisam odgovorila na prvi poziv - zaključila je ona.

Kako Mondo nezvanično saznaje iz Komunalne milicije, Beograđani koji su "uhvaćeni" zbog nepropisnog parkiranja dobijaju prvo obaveštenje da treba da se plati kazna ili da se dostave podaci ko je vozilo parkirao u slučaju da to nije učinio vlasnik.

- Poštar je u obavezi da dva dana zaredom pokuša da dostavi obaveštenje vlasniku na "ruke". Ukoliko nikog ne zatekne kod kuće, nakon dva pokušaja, onda treba da ostavi obaveštenje o pokušaju uručivanja u poštansko sanduče - objasnili su u ovoj službi.

Advokat Ozren Slović ispričao je da ljudi neretko dobijaju kovertu u kojoj se navode da treba da idu u zatvor, jer nisu platili kaznu koju im je poslala Komunalna milicija.

Iz Zaštitnika građana objašnjavaju da vlasnici vozila koji dobiju obaveštenje da treba da plate 25.000 dinara imaju mogućnost da iskoriste raspoloživa pravna sredstva i da ulože prigovor.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.