Legendarni Bondov automobil proizvodi se nakon 55 godina

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jun.2020, 19:42

Legendarni Bondov automobil proizvodi se nakon 55 godina

Lepo...

Aston Martin DB5 proslavio se u filmu Goldfinger iz 1964.

DB5 production recommences after 55 years. Dubbed "the most famous car in the world" 25 Goldfinger continuation cars will be built in association with the makers of the James Bond films at Aston Martin’s Newport Pagnell factory#gbmfg #ukmfg #astonmartin https://t.co/4jRQOs8RGG

— MTDMFG - #UKmfg News (@mtdmfg) May 28, 2020

Originalni DB5 proizvodio se svega dve godine, do 1965, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << a ukupno je izrađeno manje od 900 ovih automobila.

Aston Martin je nakon 55 godina odlučio da obnovi proizvodnju, pa će kupcima biti ponuđena ekskluzivna ograničena serija od samo 25 primeraka koji će nositi oznaku DB5 Goldfinger Continuation, po čuvenom Džejms Bond filmu ioz 1964. sa Šonom Konerijem u glavnoj ulozi.

Automobili se prave u saradnji sa producentskom kućom filmova o britanskom tajnom agentu, a svaki se izrađuje ručno u radionicama pogona u engleskom gradiću Njuport Pagnel, gde je napravljen i original.

Da bi se kompletirao jedan DB5 Goldfinger Continuation potrebno je oko 4.500 radnih sati, kažu u Aston Martinu.

Osim po retro dizajnu, DB5 Goldfinger Continuation je karakterističan i po gedžetima koje će imati, poput modela i filma Goldfinger.

Naime, kako bi novoizrađeni primerci ovog klasičnog Aston Martina bilo što verniji originalnom, proizvođač je odlučio da u automobil ugradi i brojne "filmske" spravice i dodatke, kao što je rotirajuća tablica na kojoj se, po potrebi, pritiskom na dugme u kabini menjaju regstarske oznake.

Svih 25 automobila biće ofarbano u originalnu Silver Birch srebrnu nijansu, a pogoniće ih 4.0-litarski atmosferski 6-cilindraš sa oko 290 konjskih snaga.

Kada se sve uzme u obzir, ne iznenađuje što će cena ovog ekskluzivnog automobila biti astronomska. Budući vlasnici će morati da izdvoje najmanje 2,75 miliona funti (oko 3 miliona evra), i to bez uračunatog poreza.

Prvi primerci biće isporučeni kupcima do kraja godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.