Kolike su šanse da vam se crvena lampica upali nasred auto-puta?

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2020, 08:49

Kolike su šanse da vam se crvena lampica upali nasred auto-puta?

Vozači obično pretpostavljaju da poslednjom količinom goriva u rezervoaru može da se pređe oko 50 kilometara... A da li je baš tako?

Na dužim putovanjima, vozači su u prilici da se pitaju koliko još kilometara mogu da pređu kada im se na komandnoj tabli upali lampica koja signalizira da je količina goriva "na rezervi".

Obično se pretpostavlja da sa tom poslednjom količinom goriva može da se pređe nekih 50-ak kilometara, što je više nego dovoljno da se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stigne do sledeće benzinske pumpe.

Međutim, prošlogodišnje istraživanje britanskog sajta Compare the Market, pokazalo je da to možda baš i nije tako. Veliki broj ispitanih vozača bio je uveren da se na rezervi može preći oko 30 kilometra, ali se to u realnosti pokazalo dosta drugačije.

U praksi, međutim, većina automobila je u stanju da pređe duplo više kilometara, a neki čak i više od toga. Na prilično velikom uzorku od 96 popularnih automobila svih klasa, lampica se u proseku palila kada u rezervoaru ostane manje od 10 odsto goriva u odnosu na ukupnu zapreminu rezervoara.

Lista automobila sa najvećim dometom "na rezervi" izgleda ovako:

Modeli sa najmanjim dometom "na rezervi" su:

Kao šampion se, dakle, pokazao Volkswagen Passat, koji je u stanju da prevali čak 120 kilometara "u crvenom", dok se najslabije pokazao sprotski BMW M3 sa autonomijom do "samo" 51 kilometar.

Ovde je veoma važno istaći da česta vožnja "na rezervi" uopšte nije preporučljiva, odnosno da je čak i štetna, budući da može da izazove ozbiljne mehaničke kvarove, pre svega, pumpe za gorivo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.