Kako se pokazao Mercedesov pik-ap na moose testu?

Izvor: B92, 07.Maj.2018, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako se pokazao Mercedesov pik-ap na "moose testu"?

Takozvani "test severnog jelena" (moose test) bio je koban po mnoge modele automobila sa povišenom karoserijom, s obzirom da je oštro manevrisanje pri brzinama većim od 60 km/h slaba tačka ove vrste vozila.

Automobili konstruisani za terensku vožnju, u koje spada i pik-ap Mercedes X klase, zbog povišenog težišta naročito su osetljivi na nagla skretanja pri srednjim i većim brzinama na putu.

Mnogi takvi modeli koji su važili za izuzetno bezbedne pokazali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ozbiljne nedostatke prilikom oštrog manevrisanja vozilom na "testu severnog jelena". Među njima su bili Jeep Grand Cherokee (2012.) i Toyota Hilux (2016.).

Inače, test se sastoji iz manevra nagle promene pravca, pri brizini od 60 ili više km/h, čime se simulira izbegavanje određene prepreke na putu. Na taj način utvrđuje se koliko je određeni model stabilan i samim tim bezbedan u datim okolnostima.

Naziv testa potiče o švedskog magazina Teknikens Värld (svet tehnike), koji već decenijam na ovaj način ispituje nove modele automobila. Na putevima u toj zemlji severni jeleni su česta pojava jer njihove ustaljene, prirodne pravce kretanja presecaju savremene saobraćajnice.

Test severnog jelena sprovodi i španski automobilski sajt km77.com, koji je nedavno ispitivao manevarske mogućnosti Mercedesa X klase, baziranog na pik-apu Nissana Navara. Odabrana je verzija X 250d sa dizel motorom od 190 ks.

Iako je reč o proizvođaču premijum automobila, Mercedes se svojevremeno “opekao” na ovom testu, kada je 1997. Teknikens Värld uspeo da prevrne tada tek predstavljenu A klasu.

Međutim Ispostavilo se je nova X klasa potpuno dorasla izazovu i bez problema je prošla izuzetno zahtevan test pri brzini od 69 km/h, dok je pri 70 km/h vozilo oborilo jedan od čunjeva, ali su svi točkovi i dalje ostali čvrsto pripojeni uz asfaltnu podlogu.

Mercedes X klase zatim je uspešno prošao i test slalom vožnje. Pogledajte video:

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako se pokazao Mercedesov pik-ap na "moose testu"?

Izvor: Nezavisne Novine, 07.Maj.2018

Takozvani "test sjevernog jelena" (moose test) bio je koban po mnoge modele automobila sa povišenom karoserijom, s obzirom da je oštro manevrisanje pri brzinama većim od 60 km/h slaba tačka ove vrste vozila...Automobili konstruisani za terensku vožnju, u koje spada i pik-ap Mercedes X klase, zbog...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.