JAPANKE NIKAKO: Evo zašto je OPASNA vožnja automobila u NEPRIKLADNOJ OBUĆI

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Dec.2016, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAPANKE NIKAKO: Evo zašto je OPASNA vožnja automobila u NEPRIKLADNOJ OBUĆI

Bezbednost u saobraćaju.

Ako Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini nije definisan način odevanja učesnika u saobraćaju, vožnja automobila u obući kao što su japanke ili papuče je veoma opasna.

- Neka istraživanja su pokazala da je korišćenje japanki, papuča i takve vrste obuće za vožnju automobila, veoma opasno i zbog sastava materijala od kojih se takva obuća proizvodi jer se u pravilu radi o najmekšoj vrsti obuće, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koja ni u jednom momentu na bilo koji način ne štiti taj deo tela vozača, koji je često u saobraćajnim nezgodama prvi izložen opasnosti od povređivanja-  kaže Hasan Dupovac, šef Odseka za saobraćajne istrage Jedinice za saobraćaj Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

FOLKSVAGEN ŠOKIRAO KUPCE: Prekinuli su sa proizvodnjom ovog čuvenog automobila! (VIDEO)

Kada je u pitanju korišćnje japanki ili papuča prilikom vožnje, Dupovac je naglasio da iako je reč o ravnoj obući kakva se preporučuje za vožnju, problem je u tome što se radi o obući koja nije usko vezana uz nogu te njen donji deo često može zapeti ispod papučice gasa, kočnice, kvačila, što može dovesti do gubitka kontrole nad vozilom, a potom i do saobraćajne nezgode.

- Kako nije preporučljivo voziti u takvoj obući, takođe nije preporučljivo voziti bos, s obzirom na to da ni to ne ulazi u kategoriju sigurne vožnje- navodi Dupovac.

Istakao je kako je i "mokra ili obuća na kojoj se u vozilo mogu uneti razne nečistoće (ulja, pesak, zemlja...) takođe veoma nesigurna za vožnju, s obzirom da može doći do iznenadnog skliznuća stopala sa nožne komande u vozilu.

Dupovac je istakao kako su stručnjaci u istraživanjima, simulacijom vožnje utvrdili da vožnja u papučama ili japankama, u mnogome usporava vreme promene nožnih komandi s jedne na drugu nožnu komandu u vozilu, a pogotovo je napomenuo činjenicu da je u takvoj obući manji pritisak na kočnicu, zbog čega je, u slučaju opasnosti, puno više vremena potrebno da se vozilo zaustavi, prenose strani mediji

Pročitajte i:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.