Ima li ovaj kineski SUV šanse u Evropi sa cenom od 50.000 evra? FOTO

Izvor: B92, 04.Dec.2023, 22:40

Ima li ovaj kineski SUV šanse u Evropi sa cenom od 50.000 evra? FOTO

Great Wall Motor (GWM) predstavlja novi adut za evropsko tržište.

Kineski proizvođači automobila ozbiljno se spremaju za frontalni napad na evropsko tržište, a to ne čine samo sa električnim vozilima. Naime, najnoviji model kojim žele da osvoje Stari kontinent je plug-in hibrid sa dvolitarskim turbobenzincem koji je uparen sa jednim ili dva elektromotora, u zavisnosti od toga da li automobil ima pogon na dva ili sva 4 točka.

Sa dužinom od 4,7 metara, GWM Wey >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 03 ulazi u veoma konkurentan segment srednjih SUV vozila, u kome su već modeli kao što su Volkswagen Tiguan, Hyundai Santa Fe, Toyota RAV4 i Škoda Kodiaq, da navedemo samo neke.

Zahvaljujući značajnom međuosovinskom rastojanju od 2,75 metara, Wey ima dosta prostora na zadnjoj klupi, čak i najviše u klasi, ali to nije glavna prednost ovog modela.

U pitanju je, naime, domet do 136 km ako se auto vozi isključivo na električni pogon, što je najbolji rezultat u klasi. Za to je zaslužna litijum-jonska baterija kapaciteta 34kWh, a Kinezi tvrde da će i njena brzina punjenja biti rekordna, čak i na običnoj utičnici.

Kineski proizvođač računa da će moći da dopre do potencijalnih kupaca koji i dalje zaziru od čisto električnih vozila, zbog čega je osnovna motorizacija dvolitarski turbo motor koji razvija čak 204 KS, dok se snaga prenosi putem automatskog menjača sa 9 stepeni prenosa.

Kada elektromotor pokreće samo zadnje točkove, što je slučaj sa AWD verzijom, ukupna snaga pogonskog sklopa dostiže 442 KS, a obrtni moment je ogromnih 685 Nm.

Sve ovo omogućava kineskom SUV-u da ubrza do 100 km/h za samo 5,3 sekunde, dok je maksimalna brzina ograničena na 230 km/h.

Očekuje se da će na nemačkom tržištu cena ulaznog modela sa pogonoma na dva točka biti 45.000 evra, dok bi najbolje opremljena verzija bila 5.000 evra skuplja.

Verzija sa pogonom na sve točkove i vrhunskom opremom koštaće oko 54.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.