Hamilton novi šampion Formule 1

Izvor: Autoportal.rs, 23.Nov.2014, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamilton novi šampion Formule 1

Perfektnim startom i sjajnom vožnjom britanski vozač došao je do nove titule u Formuli 1. Njegov timski kolega nije imao šanse da se bori za dobar plasman zbog tehničkih problema na bolidu.

Velika nagrada Abu Dabija isčekivana je sa dosta nestrpljenja kao trka koja će dati konačan odgovor na pitanje šampiona Formule 1 za sezonu 2014. Rozberg je imao zaostatak od 17 poena za Hamiltonom ali je imao i pol-poziciju na startu trke.

Međutim start je obeležio >> Pročitaj celu vest na sajtu Autoportal.rs << upravo Hamilton koji je sjajnim startom, uz vrlo lošeg Rozberga, uspeo već u prvu krivinu da uđe kao vodeći. Dobrim startom mogu da se pohvale i dvojica vozača Feraija kao i Baton koji je došao do pozicije broj četiri. Loš start imali su Botas koji je pao na mesto broj osam i Kevin Magnusen koji je završio na 13. poziciji.

Raikonen je u prvih nekoliko krugova bio isped Alonsa ali su ga onda u krugu broj 5 pretekli prvo Alonsa a zatim i Kvajt. Španac je u narednom krugu otišao u boks a finski vozač je izgubio poziciju zamljaka iz Vilijamsa.

I dok su u boks odlazili Baton, Kvjat i Raikonen, Luis Hamilton je povećavao svoju prednost nad Rozbrgom koja je nakon deset krugova iznosila pune dve sekunde. Britanac u bolidu Mercedesa se na prvi odlazak u boks odlučio u krugu broj 10. Sve je obavljeno čisto, završena je zamena guma za 2.7 sekunde i vratio se Hamitlon na stazu na poziciju broj tri.

Već u sledećem krugu na zamenu pneumatika otišao je Niko Rozberg. Sve je obavljeno kako treba, i on se na stazu vratio na poziciju broj tri. Onda smo imali desetak krugova mira kada je sve krenulo po zlu za Nemca.

U 23. krugu je napravio grešku koja ga je koštala par sekundi vremena a onda je u 25. krugu prijavio da gubi snagu motora. Sa druge strane radija dobio je poruku da mu ERS sistem ne funkcioniše i da nema pomoći na zadnjim kočnicama.

Rozberg je od tog momenta bio samo sporiji, već nakon dva kruga obišao ga je Felipe Masa. Gubio je Nemac i vreme i pozicije. Kada je Hamilton u 32. krugu otišao u boks vratio se odmah iza Rozberga koji je tek trebalo da ide na zamenu pneumatika.

Shvatio je Nemac da ga sada do titule može dovesti samo odustajanje Hamiltona međutim u tom slučaju bi morao da dođe do pete pozicije što nikako nije bilo izgledno, obzirom da su sjajno vozili Masa, koji je dugo i bio na čelu kolone, Rikardo, Botas...

Zanimljivo je pomenuti i da je malo falilo da u 28. krugu imamo vozilo bezbednosti na stazi kada je bolid Lotusa, u kojem se nalazio Pastor Maldonado, prvo krenuo da izbacuje gust dim a zatim se i zapalio. Međututim požar je brzo ugašen i sve se završilo na žutim zastavicama.

Rozberg je u finišu trke pao na poziciju broj sedam a da stvari budu gore u krugu 41. je prijavio još problema sa bolidom koji je tada sam dodavao gas nekontrolisano. Sve je kulminiralo potpunim krahom bolida u 52. krugu kada je Rozberg morao da gleda kako ga vozači obilaze, neki od njih i za čitav krug.

U senci vozača Mercedesa bio je Felipe Masa koji je dugo bio isped Hamiltona, ali sa jednim odlaskom u boks manje, međutim na kraju mu je ponestalo krugova da napravi ozbiljan napad na Britanca i morao je da se zadovolji mestom broj dva. Sjajan dan Vilijamsa upotpunio je Valteri Botas koji se ponovo popeo na podijum.

Luis Hamilton je došao do pobede i na najbolji mogući način proslavio osvajanje nove titule šampiona Formule 1.

Nastavak na Autoportal.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Autoportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Autoportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.