HRVATI TRAŽE PRAVO VETA U FEDERACIJI: Neće da ih Bošnjaci više nadglasavaju!

Izvor: Kurir, 30.Nov.2015, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HRVATI TRAŽE PRAVO VETA U FEDERACIJI: Neće da ih Bošnjaci više nadglasavaju!

SARAJEVO - U Vladi Federacije BiH tražiće se primena istog načela kao u Savetu ministara BiH gde nijedna odluka ne može proći ovo telo izvršne vlasti ako najmanje jedan ministar ne podigne ruku za nju.

Na pretposlednjoj sednici federalne Vlade bošnjački ministri su iskoristili mogućnost i nadglasali hrvatske kolege u pitanju vezanom uz probleme veterana. Uprkos insistiranju hrvatskih kolega da se ne ide u nadglasavanje i da se postigne dogovor, predlog je stavljen na glasanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i prihvaćen je, saznaje Večernji list.

Prvi put se to dogodilo nakon dužeg vremena 'harmonije' federalnih partnera, saveza HDZ-a i SDA, kojima su se priključile i kolege iz Saveza za bolju budućnost (SBB).

Ovaj slučaj, iako se nije radilo o epohalno važnoj odluci, potvrdio je potrebu izmene propisa vezanih uz rad i odlučivanja federalne Vlade, dok se ne postignu sveobuhvatnije strukturne reforme vezane uz izvršnu vlast.

Hrvatski ministri su, od početka rada ove Vlade, najavili da će insistirati, a uskoro se treba očekivati donošenje izmena Zakona o Vladi i poslovnika o radu Vlade Federacije BiH. Tim dokumentom bi se, kao privremena mera, barem u ovom mandatu, onemogućila praksa nadglasavanja uvođenjem mini-nacionalnog veta.

Naime, prema predlogu predstavnika iz stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), da bi bilo koja odluka Vlade mogla da stupi na snagu, morala bi da se osigura i podrška hrvatskih ministara.

U Savetu ministara BiH nijedna odluka ne može da prođe ovo telo izvršne vlasti ako najmanje jedan ministar iz reda konstitutivnih naroda ne podigne ruku za nju. A na sličan bi se način stvari uredile i u Federaciji BiH, piše Večernji.

Autor: EPK

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.