Felicia Fun: Škodin zaboravljeni pikap iz devedesetih FOTO

Izvor: B92, 26.Feb.2024, 19:31

Felicia Fun: Škodin zaboravljeni pikap iz devedesetih FOTO

Proizvedeno je svega 4.016 primeraka koji su sada veoma traženi među ljubiteljima klasičnih automobila.

Početkom devedesetih, pikap modeli su bili retka pojava na evropskim putevima. Međutim, Škoda je bila spremna da rizikuje, pa je sa novom Feliciom predstavila praktičnu pikap verziju.

U martu 1995. otišla je korak dalje i ponudila "šminkersku" Felicia Fun. Vlasnici su posebno cenili jednu praktičnu karakteristiku unutrašnjosti novog vozila – u samo nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koraka, dvosed je mogao da se transformiše u četvorosed.

Do avgusta 2000. proizvedeno je ukupno 4.016 jedinica koje su sada veoma tražene među ljubiteljima klasičnih automobila.

Mehanička osnova bila je Škoda Felicia, koja je predstavljena godinu dana ranije, kao prvi moderni automobil češkog proizvođača nakon preuzimanja kompanije od strane Volkswagena.

Škoda je ugradila 1.187 novih delova za ovaj model, povećala udobnost vožnje i nivo bezbednosti i značajno unapredila kvalitet izrade.

Verovatno najveće iznenađenje u modeli Felicia Fun bilo je u unutrašnjosti: inovativna ideja o preklopnom i kliznom zadnjem zidu i dva dodatna sedišta iza vozača i suvozača na kraju je završila u serijskoj proizvodnji.

Kada bi se sedišta u drugom redu rasklopila, dubina utovarnog prostora, koji je bio obložen drvetom, smanjena je sa 1370 na 850 milimetara.

Škoda Felicia Fun imala je međuosovinsko rastojanje od 2450 milimetara. Dužina vozila je bila 4245 milimetara, širina 1680 milimetara, a visina 1465 milimetara.

Kupci su mogli da biraju između tri četvorocilindarska motora: pored dizeaša od 1.896 kubika snage 47 kW (64 KS), bila su dostupna i dva benzinca: 1.3-litarski sa 50 kW (68 KS) i 1.6-litarski sa 55 kW (75 KS) i maksimalnom brzinom od 163 km/h.

Kombinovana potrošnja 1.6-litarskog motora bila je u proseku 7,3 litara/100 km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.