Električni Hummer ima veću emisiju od limuzine sa benzinskim motorom

Izvor: B92, 13.Jul.2022, 16:10

Električni Hummer ima veću "emisiju" od limuzine sa benzinskim motorom

Smatra se da električna vozila predstavljaju najčistiji oblik drumskog transporta. Ali...

Tehnološki razvoj omogućio je povećanje efikasnosti klasičnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Naravno, neke od ovih prednosti su poništene povećanjem mase vozila, posebno rastom dimenzija i tendencijom ka aerodinamički nepovoljnijim oblicima kao što su terenci i krosoveri. U domenu električnih vozila ovakvi trendovi dovode do apsurdnih rezultata.

Jedan takav primer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << daje GMC Hummer EV, novo izdanje Hummera sa električnim pogonom. To je ogromno vozilo koje koristi dovoljno resursa za tri električna vozila.

Rasipa se snagom, a eko znak definitivno nije upisan u njegov genetski kod. Ovde je da populariše električne pogone i istovremeno pruži korisniku mnogo zabave, posebno van asfalta.

ACEEE je neprofitna istraživačka organizacija fokusirana na smanjenje rasipanja energije i time smanjenje uticaja na klimatske promene. Prema njihovoj studiji, novi Hummer nije tako "zelen" kao što se na prvi pogled čini.

Naime, ACEEE uzima u obzir da se 60 odsto električne energije u SAD dobija sagorevanjem fosilnih goriva. Istovremeno, upozoravaju da velika električna vozila imaju velike baterije, a to znači i upotrebu brojnih ruda koje treba preraditi i na kraju proizvesti baterijske sklopove.

Izračunali su da mali električni Chevrolet Bolt emituje 57 g CO2/km, dok Hummer emituje 212 g CO2/km.

Prema ovim podacima, moćno električno čudovište od 1000 KS "emituje" primetno više u atmosferu čak i od današnjih ekonomičnih sedana sa benzinskim motorom.

Za utehu recimo da je ovo ipak znatno bolji rezultat od starog Hummera koji je emitovao čak 552 g CO2/km.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Električni Hummer ima veću “emisiju” od limuzine sa benzinskim motorom

Izvor: Domino Magazin, 14.Jul.2022, 08:13

GMC Hummer EV, novo izdanje Hummera sa električnim pogonom je ogromno vozilo koje koristi dovoljno resursa za tri električna vozila. Rasipa se snagom, a eko znak definitivno nije upisan u njegov genetski kod. Ovde je da populariše električne pogone i istovremeno pruži korisniku mnogo zabave, posebno...

Nastavak na Domino Magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.