Automobili

Sreda, 13.07.2022.

16:15

Električni Hummer ima veću "emisiju" od limuzine sa benzinskim motorom

Smatra se da električna vozila predstavljaju najčistiji oblik drumskog transporta. Ali...

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Električni Hummer ima veću
Foto: GMC promo

Tehnološki razvoj omogućio je povećanje efikasnosti klasičnih motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Naravno, neke od ovih prednosti su poništene povećanjem mase vozila, posebno rastom dimenzija i tendencijom ka aerodinamički nepovoljnijim oblicima kao što su terenci i krosoveri. U domenu električnih vozila ovakvi trendovi dovode do apsurdnih rezultata.

Jedan takav primer daje GMC Hummer EV, novo izdanje Hummera sa električnim pogonom. To je ogromno vozilo koje koristi dovoljno resursa za tri električna vozila.

Rasipa se snagom, a eko znak definitivno nije upisan u njegov genetski kod. Ovde je da populariše električne pogone i istovremeno pruži korisniku mnogo zabave, posebno van asfalta.
Foto: GMC promo
ACEEE je neprofitna istraživačka organizacija fokusirana na smanjenje rasipanja energije i time smanjenje uticaja na klimatske promene. Prema njihovoj studiji, novi Hummer nije tako "zelen" kao što se na prvi pogled čini.

Naime, ACEEE uzima u obzir da se 60 odsto električne energije u SAD dobija sagorevanjem fosilnih goriva. Istovremeno, upozoravaju da velika električna vozila imaju velike baterije, a to znači i upotrebu brojnih ruda koje treba preraditi i na kraju proizvesti baterijske sklopove.
Foto: GMC promo
Izračunali su da mali električni Chevrolet Bolt emituje 57 g CO2/km, dok Hummer emituje 212 g CO2/km.

Prema ovim podacima, moćno električno čudovište od 1000 KS "emituje" primetno više u atmosferu čak i od današnjih ekonomičnih sedana sa benzinskim motorom.

Za utehu recimo da je ovo ipak znatno bolji rezultat od starog Hummera koji je emitovao čak 552 g CO2/km.
Foto: GMC promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: